Svjetski mediji o Mladiću, presuda se pratila na svim kontinentima

Svjetski mediji o Mladiću, presuda se pratila na svim kontinentima

Objavio: -

Presuda od historijskog značaja za žrtve rata na teritoriji Bosne i Hercegovine tema je broj jedan i u svim svjetskim medijskim kućama.

Od Evrope do Amerike, preko Azije do Australije – cijeli svijet je vidio, poslušao i pročitao presudu iz Haga kojom je Ratko Mladić, iako ne po svim tačkama optužnice, ipak osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Razlika je i ovoga puta, kao i u slučaju izricanja presude Karadžiću, u slobodnijem i direktnijem imenovanju stvari koje su se dešavale u i oko sudnice u Hagu.

Direktnog naslova „Ratko Mladić osuđen za klanje bosanskih Muslimana 90-tih godina“ The New York Times je analizirao tačku po tačku iz optužnice. Tako je između ostalog podcrtao kako je kriv za ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti u pokolju bosanskih Muslimana iz vremena raspada bivše Jugoslavije.

Redakcija The New York Times za Mladića je napisala kako je upravo on uz Radovana Karadžića „orkestrirao kampanju takozvanog etničkog čišćenja“ kojim je u zemlji od tadašnjih 4,5 miliona stanovnika proveo neke od „najgorih i najkrvavijih zlodjela evropskog 20. stoljeća“.

„Osuđen na doživotni zatvor“ bio je izbor naslova The Telegraphovog uredništva kojim su podcrtali da je upravo Mladić bio jedan od inicijatora genocida u Srebrenici. Mladića su nazvali „Mesarom iz Bosne“.

BBC je u slučaju Mladića, nizom audio-vizualnih sadržaja na svojoj web platformi, prenosio izricanje presude. Kako su akcentovali „Ratko Mladić je osuđen za ‘bosanski ratni genocid'“, budući da je, prenose BBC-ijevi novinari, vodio vojne snage tokom pokolja Muslimana u Srebrenici.

„Tribunal UN-a u Haagu osudio je ovog 74-godišnjaka za 10 od 11 optužbi“ – rečenica je koje su se mnogi mediji dotakli, pa čak i Reuters koji je posljednjom viješću na naslovnici svog portala ukazao kako će se „Mladić žaliti na presudu“.

“Sigurno ćemo podnijeti žalbu, a žalba će biti uspješna”, kazao je Ratkov advokat Dragan Ivetić ovim novinarima.

Američki CNN bio je nešto umjereniji u definisanju zala iza kojih je Mladić ostavio svoj potpis. Naslovom „Ratko Mladić kriv za genocid, osuđen na život u zatvoru“ CNN je istaknuo kako je i u trenutku izricanja presude, odbrana tražila pauzu uslijed koje je optuženiku navodno i pozlilo.

“Vrlo sam uznemiren”, vikao je Mladić u sudnici što je prenijela i turska nacionalna televizija TRT World na engleskom jeziku. Živim prijenosima iz Srebrenice i Sarajeva, Haga i sudnice, ova medijska kuća pokazala je izuzetno interesovanje za današnje izricanje presude.

 “Mladić je simbol zla, a Mladićevo gonjenje je epitom onoga o čemu se radi o međunarodnoj pravdi“ – prenijeli su novinari TRT-a izjave od svojih sagovornika. “Današnja je presuda upozorenje počiniteljima takvih zločina da neće izbjeći pravdu, bez obzira koliko su moćni i koliko dugo to može potrajati”, parafrazirala je TRT-ova reporterka iz Haga prilikom jednog od svojih javljanja u program.

O Mladiću se govori i na drugom dijelu svijetu – u Australiji gdje su novinari televizije ABC Australia Ratka nazvali „Bosanskim mesarom“ koji je „kriv za ratne zločine i genocid“.

Ruska televizijska platforma Rusia Today naslovom „To je sud NATO-a!“ prenijela je kako je bivši komandant bosanskih Srba Ratko Mladić zaprijetio sudu UN-a koji mu je izrekao punu kaznu zatvora.

(RTV Slon)