Svjetski mediji o presudi Radovanu Karadžiću

Svjetski mediji o presudi Radovanu Karadžiću

Objavio: -

Cijeli svijet pratio je razvoj događaja u Haškom tribunalu. Vijest o presudi Radovanu Karadžiću odjeknula je regionom, ali i svijetom. Da je kriv za 10 od 11 tačaka optužbe, među kojima je i genocid u Srebrenici, prenijeli su svi relevantni informativni portali.

Tako britanski The Guardian postavlja presudu kao udarnu vijesti s naslovom „Radovan Karadžić osuđen na 40 godina za genocid u Srebrenici“, te u tekstu navodi kako se i poslije više od dvadeset godina što su topovi „utihnuli“ u BiH, Karadžić i dalje smatra herojem u dijelovima pod srpskom kontrolom u zemlji.

(http://www.theguardian.com/world/2016/mar/24/radovan-karadzic-criminally-responsible-for-genocide-at-srebenica)

„Karadžić kriv za bosanski genocid, osuđen na 40 godina“ naslov je koji stoji sa desne strane na naslovnici novinske agencije Reuters. Njihovi novinari dalje u članku pišu kako su sudije istakle da je Radovan krivično odgovoran za opsadu Sarajeva i počinjene zločine protiv čovječnosti u bosanskohercegovačkim gradovima. Dodali su kako je genocid u Srebrenici najgori ratni zločin od Drugog svjetskog rata.

(http://www.reuters.com/article/us-warcrimes-bosnia-karadzic-idUSKCN0WP2ZW)

CNN-ovi novinari su osuđenog Radovana, nazvali „Bosanskim krvnikom“. Pišu, kako je ovaj sedamdesetogodišnji bivši psiholog proglašen krivim za istrebljenje, progon, prisilno premještanje, teror i uzimanje talaca tokom rata u periodu od 1992. do 1995. godine.

(http://edition.cnn.com/2016/03/24/europe/karadzic-war-crimes-verdict/index.html)

Američki The New York Times je presudu Karadžiću objavio tek kao treću značajnu vijest iz Evrope, a sve pod naslovom „Radovan Karadžić, bosanski Srbin dobio 40 godina za genocid i ratne zločine“.

(http://www.nytimes.com/2016/03/25/world/europe/radovan-karadzic-verdict.html?ref=world&_r=0)

Njemački Deutche Welle prvi članak na web portalu ima pod naslovom „Bivši lider bosanskih Srba proglašen krivim za genocid“ u kojem ističe kako je Karadžić najviši zvaničnik koji je osuđen za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

(http://www.dw.com/en/former-bosnian-serb-leader-karadzic-found-guilty-of-genocide-sentenced-to-40-years/a-19141139?maca=en-rss_top_news-13961-xml-mrss)

Britanski Daily Mail je s naslovom išao i nešto dalje, te tako napisao kako će bosanski krvnik umrijeti u zatvoru. Radovan je nakon šest godina suđenja zbog masakra u Srebrenici proglašen krivim za genocid!

(http://www.dailymail.co.uk/news/article-3506950/Ex-Bosnian-Serb-leader-Karadzic-faces-war-crimes-verdict-UN-court.html)

Regionalni web mediji pratili su razvoj događaja i izvještavali svoje čitatelje iz minute u minutu. Tekstualni prenosi iz Haškog tribunala uz sve multimedijalne dodatke, još jednom su potvrdili kako se radi o izuzetno važnoj temi za zemlje bivše Jugoslavije.

Izricanje presude koje je počelo u 14 sati, pratila je i srbijanska TV B92, te svoje čitatelje informisala kako je Radovan odgovoran za genocid u Srebrenici i opsadu Sarajeva uz kaznu zatvora od 40 godina.

(http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=03&dd=24&nav_category=64&nav_id=1111580)

Mediji u Hrvatskoj bili su nešto rječitiji, pa je tako Dnevnik.hr objavio članak pod naslovom „Krvnik bez ikakve emocije slušao presudu“. Pored tekstualnog prenosa, novinari ovog portala kao međunaslov su istakli i to kako je Karadžić želio da se muškarci i dječaci u Srebrenici pobiju. Ovaj portal pozabavio se i brojkama, te tako predstavio podatke da je do trenutka izricanja presude, proteklo 449 dana suđenja, govorilo je više od 400 svjedoka, od čega 152 svjedoka u pismenom obliku. Također, navedeno je kako je izneseno 11.469 dokaznih predmeta, 48.000 stranica transkripta, više od 190.000 stranica dokaznih predmeta uz više od 330.000 stranica predmeta.

(http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/haaski-sud-presuda-radovanu-karadzicu—431016.html)

S današnjim danom Radovan Karadžić je i zvanično kriv za genocid u Srebrenici te ostale tačke optužbe. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 40 godina uz pravo da mu se vrijeme provedeno u pritvoru uračuna u kaznu.

priremio Tahir Žustra