Svjetski poznata specijalista za karcinom dojke u posjeti UKC-u: Tuzla ima dobre ljekare!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Broj oboljelih od karcinoma dojke je u porastu. U Americi između 250.000-300.000 godišnje žena oboli od karcinoma dojke, a od tog broja  6-7% su mlađe od 40 godina. Iako nema zvaničnog registra, prema internim registrima Onkoloških klinika broj oboljelih raste i u BiH. Samo u prošloj godini 220 pacijentica imalo je opreaciju zbog novootkrivenog raka dojke.

Upravo zbog tih pokazatelja UKC Tuzla ugostio je uglednu onkološku hirurginju sa Odjela hirurške onkologije Levine instituta za karcinom Medicinskog centra iz Sjeverne Karoline koja je tuzlanskim ljekarima održla predavanje o temi: „Istorijat raka dojke-od Halsteda do danas.“  Zadovoljna je kaže satanjem u UKC-u Tuzla i tretmanom koji se pruža oboljelim pacijenticama.

„Ljekari su odlični ovdje, operacije koje rade..zračenje, kemoterapija. Znanje ljekara je zaista na nivou na kojem treba da bude. Došla sam da naučim nešto od jih i da napravimo saradnju, da moda neko od njih dođe u Ameriku da bi mogli nešto konkretno uraditi za pacijente ovdje“, izjavila je doc. dr. Lejla Hadžikadić-Gušić, onkološka hirurginja. 

Prema statističkim podacima u UKC-u u Tuzli godišnje se uradi blizu 2.200 mamografija i više od 3.000 ultrazvučnih pregleda, kao i blizu 250 punkcija pod kontrolom ultrazvuka. Iz UKC –a Tuzla kažu da u stopu prate svjetske trendove kada je u pitanju liječenje karcinoma dojke.

„Sve protokole kojima se mi bavimo u liječenju oboljelih, naročito od karcinoma dojke prate svjetske protokole. Dakle, žena koja je oboljela od karcinoma dojke ima skoro 80% terapije koju će primiti žena u najboljem centru – npr. u SAD-u“, kazala je dr. Mensura Burina šefica Centra za dojku Klinike za radiologiju UKC Tuzla. 

Otvaranjem Centra za dojku koji djeluje pri Klinici za radiologiju UKC –a Tuzla ujedinjene su usluge rendgenskog slikanja dojki, ultrazvuka, mamografije, COR biopsije i punkcije pod kontrolom ultrazvuka. Dr. Hadžikadić-Gušić ponudila je tuzlanskim ljekarima svoju pomoć i za uspostavu registra oboljelih i izliječenih pacijentica kao i njihovo petogodišnje praćenje, kako bi imali bolje podatke i bolji uvid u rezultate liječenja.