Svjetski priznat torakalni hirurg boravio u posjeti UKC – u Tuzla

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Slika unutrašnjosti grudnog koša uz pomoć torakoskopa-specijalnog hirurškog instrumenta omogućava ispitivanje strukture unutrašnjih organa, te hirurški tretman karcinoma unutar pluća, a sve zahvaljujući dr. Diegu Gonzales Rivasu koji je prvi u svijetu implementirao ovu hiruršku metodu nazvanu Uniport VATS. Svoje znanje ovaj svjetski priznati torakalni hirurg prenio je na više od 500 hirurga iz 72 zemlje, među kojima je i BiH.

„Prednosti ove metode su da koristimo samo jedan mali rez, umjesto da otvaramo pacijenta, da uklonimo tumor ili neku drugu patološku izraslinu kroz malu rupu od svega 3 centimetra. To je bolje za pacijente, jer manje osjećaju bol, brže se oporavljaju i ranije idu kući“, izjavio je dr. Diego Gonzales Rivas, svjetski priznati torakalni hirurg iz Španije.   

Profesor Gonzales danas je ponovo boravio u Tuzli gdje je sa lokalnim timom izveo operativni zahvat VATS metodom kod dva pacijenta.

„Mi smo prva ustanova u BiH koja je napravila samostalno sedam takvih operacija i prof. Dijego Rivas Gonzales je zaslužan za takav rezultat. Boravak prof. Gonzalesa u BiH i u Tuzli jeste nastavak saradnje i dodatne edukacije iz ove oblasti koja treba da bude kontinuirana i kojom su preporznatljivi mladi kadrovi iz ove oblasti i ove patologije“, izjavio je prof.dr.med sci Zijah Rifatbegović, načelnik Klinike za hirurgiju UKC –a Tuzla.    

Hirurzi UKC –a Tuzla ovu metodu uspješo primjenjuju od 2019. godine, a prvu operaciju uspješno je izveo tim na čijem čelu su bili doktori Nusret Ramić i Nermin Mušanović, te doktori Amar Kešetović, Maid Omerović, anesteziologinja Sanja Ercegović, anestetičar Nurdin Salkanović te instrumentari Mirsada Pedljić i Nesib Hidanović. Operacije se izvode kod pacijenata sa karcinomom pluća kojima je potrebno odstraniti dio plućnog krila.

„Ili kao što smo vidjeli od profesora Rivasa, operacije koje zahtjevaju sofisticiranu tenhniku reimplentacije jednog bronha u drugi bronh, stvari koje mi nikada ovdje do sada nismo radili na ovaj način i zahvalni smo profesoru Rivasu što će nam to danas pokazati“, kazao je Nusret Ramić, šef Odjeljenja za hirurgiju pluća UKC –a Tuzla.

Nermin Mušanović, specijalista opšte hirurgije u UKC – u Tuzla kazao je kako su metodu prvi put primjenili u martu prošle godine. 

„Nadam se da ćemo nakon ove posjete biti još bolji i da ćemo napraviti još više ovakvih zahvata što je naravo za oacijente i za sve nas jedan veliki benefit“, kazao je Mušanović.

Tzv. „Balkanska tura“ počela je prošle godine kada je tim na čelu sa doktorom Gonzalesom posjetio Makedoniju, Albaniju i Kosovo, a nakon Beograda i Sremske Kamenice stigla je u Sarajevo i Tuzlu. U timu balkanske ture je i priznati makedosnki doktor Visar Xhaferi.

„To što mi hoćemo da napravimo je da sve klinike na Balkanu koje se bave torakalnom hirurgijom karcinoma pluća počnu primnjenivati ovu metodu“, izjavio je dr. Visar Xharefi.   

U Klinici za hirurgiju danas su boravili i ljekari – torakalni hirurzi iz Banja Luke koji su pohvalili saradnju sa ljekarima iz Tuzle ističući da je ovo odlična prilika za zajednički napredak i praćenje svjetskih trendova.