21 C
Tuzla
19.05.2022.

SZO: Broj zaraženih koronavirusom u porastu drugu uzastopnu sedmicu

Broj novozaraženih koronavirusom širom svijeta porastao je za sedam posto u prošloj sedmici, podstaknut rastućim brojem zaraza u regiji zapadnog Pacifika, čak i nakon što je broj preminulih opao, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Zabilježeno je više od 12 miliona novozaraženih sedmično i 33.000 preminulih, u padu mortaliteta od 23 posto, navodi se u izvještaju agencije UN-a za javno zdravstvo o pandemijskim pitanjima objavljenom u utorak navečer.

Zaraze koronavirusom opadaju širom svijeta od januara, ali su ponovo porasle tokom prošle sedmice, uslijed zaraznije omikron varijante virusa i suspenzije COVID-19 protokola u brojnim zemljama u Evropi, Sjevernoj Americi i drugim zemljama i regijama, prenosi AFP.

Zapadni Pacifik je jedina regija u svijetu u kojoj je broj zaraženih koronavirusom u porastu od 21 posto od prošle sedmice, dok je broj novih zaraza u Evropi ostao stabilan i opao je u svim drugim regijama.

WHO je upozorio da zbog toga što brojne zemlje ukidaju široke programe testiranja, brojne zaraze vjerovatno će ostati neprimijećene i nove potvrđene brojke zaraženih trebalo bi tumačiti s oprezom.

U posljednjim je sedmicama broj novih zaraza od COVID-19 krenuo uzlaznim trendom širom Evrope, izazvan zaraznijom podvarijantom omikrona BA.2 i ublažavanjem skoro svih mjera na zaštiti javnog zdravstva, prenosi AFP.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO