5 C
Tuzla
03.12.2022.

SZO: Povećan broj preminulih od tuberkuloze u posljednjim godinama

Procjenjuje se da je globalni broj preminulih od tuberkuloze povećao između 2019. i 2021. godine, poništavajući višegodišnji trend opadanja dok je pandemija COVID-19 ozbiljno ugrozila napore u suočavanju s tom bolešću, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak.

Globalni napori na suočavanju sa smrtonosnim bolestima kao što su AIDS, tuberkuloza i malarija pretrpili su nazadak tokom pandemije COVID-19. Zdravstvena kriza posebno je ugrozila odgovor na tuberkulozu i dovela je do toga da zemlje u svijetu nisu ispunile ciljeve u suzbijanju te zarazne bolesti.

WHO je zatražio od svijeta da primjeni lekcije naućene tokom pandemije na tuberkulozu, koja teško pogađa zemlje kao što su Indija, Indonezija, Fiipini i Pakistan.

– Ako nas je pandemija naučila nečemu, to je da uz solidarnost, odlučnost, inovacije i ravnopravno korištenje sredstava, možemo prevazići ozbiljne zdravstvene prijetnje – izjavio je generalni irektor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Redovni godišnji izvještaj WHO o tuberkulozi procjenjuje da je od te bolesti preminulo 1,6 miliona ljudi u 2021., iznad procijenjenih 1,5 miliona smrti u 2020. i 1,4 miliona u 2019. Smrtni slučajevi povezani s tuberkulozom opali su između 2005 i 2019.

Izvještaj također upozorava da bi tuberkuloza u bliskoj budućnosti mogla naslijediti COVID-19 kao vodeći uzrok smrtnosti širom svijeta od jednog zaraznog agensa, prenosi Reuters.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO