20 C
Tuzla
15.07.2024.

SZO: Više od polovne Evropljana bi se moglo zaraziti omikronom u naredna dva mjeseca

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da bi se polovina ljudi koji žive u Evropi mogla zaraziti novim i prenosivijim sojem koronavirusa varijante omikron u sljedeća dva mjeseca u projekciji objavljenoj u utorak.

Omikron se širi evropskim regionom od zapada prema istoku, što doprinosi porastu slučajeva soja delta koji su zemlje uočile krajem 2021. godine, rekao je regionalni direktor WHO-a Hans Kluge na online konferenciji za novinare.

Omikron brzo postaje dominantna varijanta u zapadnoj Evropi i sada se širi na Balkan, rekao je Kluge.

Više od 50 posto stanovništva regije moglo bi biti zaraženo u narednih šest do osam sedmica, s obzirom na trenutnu brzinu kojom se varijanta širi, prema istraživačkom institutu IHME na osnovu proračuna modela.

Modeliranje za Evropsku regiju sugerira da će vrhunac od više od 12 miliona infekcija dnevno biti dostignut do sredine januara.

Bilo je više od sedam miliona novih slučajeva soja omikron samo u prvoj sedmici 2022. godine u evropskoj regiji, što se više nego udvostručilo u periodu od dvije sedmice, rekao je Kluge.

Stope smrtnosti ostaju stabilne i dalje su najviše u zemljama s visokom incidencijom i niskom stopom vakcinacije, rekao je on.

Omikron je prijavljen u 50 od 53 zemlje u Evropi i centralnoj Aziji.

RTV Slon/ FENA

Vezane vijesti

TUZLA