Tadić: BiH ima najveći broj riješenih predmeta ratnih zločina

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić kazala je u ponedjeljak na otvaranju dvodnevnog tužilačkog koledža u Mostaru kako BiH ima najveći broj riješenih predmeta ratnih zločina, ali da je još uvijek ostao velik broj tih predmeta neriješen, naglašavajući kako je optuženo preko 800 osoba te da je izrečeno preko 3700 godina zatvora.

”To nije mali broj i tu je uložen veliki napor Tužilaštva BiH, ali pred nama je ostao veliki posao. Ostalo je još oko 449 predmeta po poznatim izvršiocima, imamo preko 4000 osoba koje treba procesuirati ili završiti njihove predmete, kao i predmete  ekshumacija i predmete po nepoznatim osobama”, istakla je Tadić u izjavi za novinare.

Dodala je kako Tužilaštvo BiH ulaže maksimum kako bi građani stekli povjerenje u njegov rad.

”Tužilaštvo BiH daje svoj maksimum da građani steknu povjerenje u rad Tužilaštva BiH, a kroz Tužilaštvo i u pravosuđe BiH. Jedan od vidova je i ovaj koledž koji smo organizovali i na kojem ćemo razmotriti i ta pitanja. Mi jedino kroz naš rad možemo steći povjerenje građana”, poručila je Tadić.

Glavna tužiteljica nije htjela komentirati zahtjeve vezane za strane sudije u BiH, navodeći kako Tužilaštvo BiH radi na osnovu činjenica i dokaza, a na upit može li se novonastala situacija u BiH negativno odraziti na rad pravosuđa i tužilaštva, Tadić je kazala kako Tužilaštvo BiH radi u punom kapacitetu.

(RTV Slon/Fena)