15.5 C
Tuzla
13.08.2022.

Tadić razgovarala s tužiteljima odjela Tužiteljstva BiH o radu u 2020. godini

Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić održala je kolegije sa svim tužiteljima iz sva tri tužiteljska odjela Tužiteljstva BiH.

Na sastancima sa tužiteljima iz Posebnog odjela za ratne zločine, Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, kao i Odjela III, glavna tužiteljica razgovarala je o radu i ostvarenim rezultatima u protekloj godini.

Na kolegijima je istaknuto da je Tužiteljstvo BiH u ovoj godini, uprkos objektivnim teškoćama u operativnom radu prouzročenim pandemijom Covid 19, uspjelo organizirati efikasan rad svih odjela, te realizirati mjere zdravstvene zaštite uposlenika i osoba koje dolaze u kontakt sa Tužiteljstvom.

– U 2020. godini, izuzetnim naporima tužitelja, stručnog osoblja i svih uposlenika Tužiteljstva BiH, radeći zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH, zemljama regiona, Evropske unije i svijeta, postignuti su rezultati u sličnom omjeru koji je zabilježen u prethodnim godinama, a koji će biti prezentirani u Izvještaju o radu Tužiteljstva BiH za 2020. godinu – saopćeno je iz te pravosudne institucije.

Kako se u saopćenju navodi, Posebni odjel za ratne zločine dostigao je brojku od 900 optuženih osoba za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, od utemeljenja i početka rada ovog odjela.

– Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, zabilježio je značajne rezultate u procesuiranju koruptivnih kaznenih djela, borbi protiv terorizma, procesuiranju kaznenih djela povezanih sa ilegalnim migracijama, oblasti privrednog i financijskog kriminala te sudjelovao u međunarodnim operacijama, sa partnerskim institucijama iz zemalja regiona, EU i svijeta – navodi se.

Iz Tužiteljstva BiH, također, navode kako su u okviru Odjela III realizirane aktivnosti u procesuiranju kaznenih djela iz oblasti izbornih procesa, kao i drugih kaznenih djela, čije je procesuiranje značajno za ispunjavanje evropskih standarda zaštite ljudskih prava, te rada u oblasti međunarodne pravne pomoći.

Glavna tužiteljica zahvalila je svim tužiteljima i uposlenicima Tužiteljstva BiH za zalaganje u radu, poštivanje mjera za vrijeme pandemije Covid 19, te postignute razultate, navodi se u saopćenju.

POSLJEDNJE DODANO