Tegeltija, Bevanda i Turković sa Sattlerom: Nastaviti reformske procese

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i zamjenici predsjedavajućeg, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, razgovarali su u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH u svjetlu nastavka evropskih integracija.

Predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom istakao opredijeljenost Vijeća ministara BiH za nastavak evropskog puta BiH kroz ispunjavanje prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a uz puno uvažavanje i poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma, te opredjeljenje za vidljiv ekonomski napredak.

Sagovornici su ocijenili da je neophodno što prije usvojiti memorandum kako bi se zaključio Sporazum o korištenju sredstava makrofinansijske pomoći EU. Zajednički je konstatovano da je u cilju prevazilaženja ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom virusakorona, potrebno što hitnije nastaviti reformske procese i provođenje socioekonomskih mjera, te u tom kontekstu pokrenuti privredne aktivnosti i vratiti radna mjesta.

Razmijenjena su mišljenja i o investicionim planovima za naredni period, a predsjedavajući Tegeltija je zahvalio ambasadoru na učinjenim naporima u pružanju pomoći građanima i institucijama BiH kako bi se izborili sa problemima izazvanim pandemijom novog virusa Covid-19, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.