20 C
Tuzla
15.07.2024.

Tegeltija: Zaposleni u institucijama neće ostati bez plata

Savjet ministara donijeće sutra odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza za prvi kvartal 2022. godine, čime se stavlja tačka na spekulacije da bi više od 20.000 zaposlenih u zajedničkim institucijama već u januaru moglo ostati bez posla i naknada, potvrdio je predsjedavajući Zoran Tegeltija.

Tegeltija je za “EuroBlic” istakao da zaposleni u institucijama BiH ne treba da brinu jer će se ta tačka naći na dnevnom redu već sutra.

“I ranije smo pojasnili da će srpski predstavnici u institucijama BiH učestvovati u donošenju samo onih odluka koje su u interesu građana. Kako ne bi doveli u pitanje primanja velikog broja zaposlenih odobrićemo odluku o privremenom finansiranju za naredni kvartal 2022. godine”, objasnio je Tegeltija.

On se nada da će za razliku od ove godine, u 2022. godini biti usvojen budžet BiH i da više neće biti potrebno donositi odluke o privremenom finansiranju.

Tegeltija je izrazio žaljenje što budžet za 2021. godinu nije usvojen, podsjetivši da je Savjet ministara u ovoj godini utvrdio dva nacrta budžeta institucija za 2021. Jedan od tih nacrta je Predsjedništvo BiH vratilo na doradu, a drugi je još u parlamentarnoj proceduri.

Tegeltija je naveo da su drugi nacrt uskladili sa instrukcijama iz Predsjedništva BiH i uputili u parlamentarnu proceduru gdje se i dalje nalazi.

S obzirom na to da ne postoji ni realno vrijeme kada se može usvojiti taj budžet, niti postoji politička saglasnost, kako je rekao Tegeltija, jasno je da budžet za 2021. godinu neće biti ni usvojen.

Budžet zajedničkih institucija, naveo je, u najvećoj mjeri se odnosi na tekuće poslovanje i lična primanja zaposlenih, a relativno mali dio sredstava se izdvaja za kapitalna ulaganja i podrške kroz određene grantove i transfere nevladinom sektoru, sportskim, kulturnim i drugim institucijama.

Tegeltija je naveo da će te institucije zbog toga što budžet za 2021. godinu nije usvojen ostati bez tih sredstava.

“Međutim, najžalije mi je činjenice da zbog neusvajanja budžeta nećemo moći pomoći zdravstvenom sektoru ni u Republici Srpskoj ni u Federaciji FBiH. Podsjetiću da smo u budžetu za 2021. godinu planirali izdvojiti gotovo 30 miliona KM za direktnu pomoć zdravstvenom sektoru, koji trpi ogromne troškove kao posljedica borbe protiv kovida”, istakao je Tegeltija.

RTV Slon/ Nezavisne

Vezane vijesti

TUZLA