Tehnološki višak neminovan u srednjim školama

Tehnološki višak neminovan u srednjim školama

Objavio: -

Konkurs za prijeme uposlenika u osnovne i srednje škole na području TK trebao bi biti raspisan početkom avgusta, a to prvenstveno zavisi od zbrinjavanja tehnološkog viška, kojeg će zasigurno biti, posebno kada je riječ o srednjem obrazovanju.

Komisije za zbrinjavanje tehnološkog viška u osnovnim i srednjim školama na području TK formirane su uz saglasnost Vlade TK, a čine ih predstavnici sindikata, škola i Ministarstva obrazovanja. Kao i prethodnih godina i ove će biti puno posla, posebno kada je riječ o zbrinjavanju tehnološkog viška u srednjim školama, gdje je broj upisane djece znatno manji. U prilog tome govori činjenica da je prije tri godine srednje obrazovanje pohađalo 24.000 učenika, a ove godine broj upisane djece prema procjenama Ministarstva  obrazovanja iznosti će  oko 16.000 možda čak i manje.

„ Zamislite srednje obrazovanje koje je sa 24.000 i nešto učenika za tri- četiri godine dovedeno u situcaciju  da ima 16.000 ili ispod učenika, logično je da je to problem i već četiri godine imamo problem sa tehnološkim viškom i to je ono zbog čega mi raspisujemo konkurse na određene vrijeme.“, ističe  Mersija Jahić pomoćnica ministra obrazovanja TK.

Svjesni činjenice da je u srednjem obrazovanju manji broj učenika i da će to automatski značiti veći broj tehnološkog viška, iz Sindikata su od Vlade i Ministarstva tražili da se formiraju kombinovana odjeljenja te veći broj odjeljena s manjim brojem učenika.

„ Ono što smo ranije tražili jeste da upisna kvota bude 25 učenika po odjeljenju. Tražili smo ove godine i očekujemo da će Ministarstvo dati saglasnost za formiranje manjih grupa s manjim brojem učenika kad su gimnazije u pitanju kod izborne nastave i sve bi nam to moglo pomoći da u konačnici nemamo zaposlenika i radnika za čijim je radom prestala potreba odnosno da nemamo konačno tehnološkog viška.“, napominje Admir  Terzić predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja TK.

U devetogodišnjem obrazovonja to će biti znatno lakše uraditi, jer je broj učenika u posljednjih nekoliko godina standardiziran i iznos između 4.300 do 4.500 učenika. Jahić ističe da su se ove godine možda stekli i uslovi da se tamo gdje postoje potrebe raspišu konkursi na neodređeno vrijeme. Čim se zbirne tehnološki višak, bit će raspisan i konkurs za prijem novih usposlenika kako u osnovne tako i u srednje škole. Iz Minstarstva  se nadaju da će to biti početkom avgusta.

„ Ako se konkurs raspiše iza tog vremena postoji velika vjerovatnoća da se neće uspješno okončati, a u cilju nam je da svaka školska godina krene sa licima koja će biti angažirana od početka, tako da je jako važno za konkurs bude rapisan početkom avgusta.“, dodaje Jahić.

Iz Sindikata  ističu da će uložiti sve napore da se tehnološki višak na vrijeme zbrine, na način da nema prigovora i žalbi, a sve s ciljem pravovremenog raspisivanja konkursa za prijem novih uposlenika u škole Tuzlanskog kantona.