Teško stanje u Budžetu TK utiče na skoro sve pore društva

Teško stanje u Budžetu TK utiče na skoro sve pore društva

Objavio: -
Vlada nova1

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona ovih dana će raspisati javni poziv za sufinansiranje programa/projekata sportskih organizacija i ostvarivanje javnog interesa Tuzlanskog kantona u oblasti tjelesne kulture i sporta za 2014. godinu. Raspodjela sredstava vršiće se u skladu sa raspoloživim sredstvima Budžeta Tuzlanskog kantona, kojih je, po svemu sudeći, sve manje.

 

 

 „ Nažalost, mi nemamo dovoljno para, ni približno onoliko koliko su potrebe i koliko mi smatramo da bi trebalo podržavati ove aktivnosti. Da li će se to desiti u skorije vrijeme, da li će to biti veći iznos sredstava, jer ovogodišnjih 400.000 planiranih za sve sportske aktivnosti je za oko 60 posto manje nego prošle godine“, ističe Zlatko Dukić, pomoćnik ministra za sport u Vladi TK.

Podsjećamo, za raspodjelu sredstava Budžetom Tuzlanskog kantona prošle godine je predviđeno oko 800.000 KM. No, ni ta sredstva još uvijek nisu isplaćena, što je i razlog kašnjenja objave javnog poziva za ovu godinu. Pravo na dodjelu sredstava imaće nosioci sportskih aktivnosti čiji se programi/projekti odnose na:  vrhunski sport, kvalitetni sport, zatim finansiranje nabavke neophodnih sportskih rekvizita, sportske opreme za razvoj školskog sporta i pripremu školskih ekipa za nastup na sportskim takmičenjima i slično.

 „Mi ćemo natojati, pogotovo kada je riječ o tome da se fizička kultura i sport u buduće podržavaju, da to bude prioritet i mislim da u vezi s tim neće biti ništa sporno, niti će se iko tome protiviti“, dodaje Dukić.

Kada je riječ o izdvajanjima novčanih sredstava za medije, situacija ja isto tako poražavajuća. Od 70.000 KM, koliko je prošle godine bilo izdvojeno za ovu namjenu, sada ta cifra iznosi 30.000 KM, što je za oko 60 posto manje. Po svemu sudeći, ove godine će se, kao i prethodnih, „dijeliti sudbina“ priliva sredstava u Budžet, tako da će posljedice osjetiti skoro sve pore društva.

 

NO COMMENTS

Leave a Reply