Tematska sjednica Skupštine TK – Kakvo je stanje u kantonalnim preduzećima?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Poslanici u Skupštini TK na današnjoj tematskoj sjednici razmatrali su finansijsko i opće stanje u javnim preduzećima, ustanovama i ministarstvima čiji su osnivači Vlada i Skupština zaključno sa 31. decembrom prošle godine.

Tematsku sjednicu Skupštine TK zatražio je Klub poslanika Demokratske fronte koji je dio pozicije, u želji da dobiju presjek stanja kada su u pitanju finansije i zapošljavanja u preduzećima i institucijama TK u prethodnom periodu. Na samom početku sjednice, stanje su prezentovali članovi Vlade, svako iz svog resora. Akumulirani deficit Tuzlanskog kantona danas je nešto više od 25 miliona KM, od toga su namjenska sredstva 12 miliona pozajmljena radi održavanja tekuće likvidnosti.

”Treća obaveza je kredit MMF-a koji je u iznosu oko 25 miliona KM zbog dospjelih a neplaćenih obaveza. I zbog toga se jesam zahvalio državnim služebnicima i namještenicima što na našem kantonu nisu utuživali i tražili svoja prava koja su mogli, ali bi svakako sjekli granu na kojoj sjede”, kazao je Denijal Tulumović, premijer TK.

Iz DF-a kao inicijatora sjednice navode da im je namjera bila utvrđivanje tačnog gubitka u svim ustanovama i preduzećima u Tuzlanskom kantonu, a znajući da su mnoge institucije na lošem glasu i sa lošim rezultatima. I članovi pozicije složni su da su ovakvi propusti nastajali godinama, ne samo prilikom rada prošle Vlade.

”Javna preduzeća i ustanove se nalaze u katastrofalnom stanju. Primarno govorim o UKC-u, Službi za zapošljavanje, Bolnici Gračanica i JP Šume TK. Svjedoci smo da su višemilionski gubici i željeli smo da jednom podvučemo crtu da bi znali tačno gdje stojimo”, istakao je Mahir Mešalić, predsjednik Kluba DF-a u Skupštini TK

Poslanik SDA u Skupštini TK Midhat Čaušević naveo je da je Univerzitet u Tuzli u teškoj situaciji.

”U ovom momentu imamo trenutno zaposlenog 51 asistenta, u isto vrijeme imamo 190 redovnih profesora, ako samo pratimo dinamiku odlaska ovih stručnih ljudi u penziju i dolaska mladih kadrova na njihova mjesta, vidjet ćemo da je to razlika koja je nenadoknadiva za Univerzitet u Tuzli i mora se promtno djelovati kako bi se problem riješio”, naveo je Čaušević.

Iz opozicionih stranaka navode da je na ovoj sjednici zapravo riječ o promociji pozicije i pokušaju pronalaska propusta i nerada prethodne Vlade. Međutim, navode da je stvarno stanje nemoguće dobiti posebno za prošlu godinu, jer nisu završeni još ni finansijski izvještaji.

”Moj utisak je da je ovo čista politizacija u kojoj se želi i dalje nastaviti nekakav obračun sa kadrovima neke prethodne Vlade bez nekakve želje i intencije trenutne većine da se bilo šta promijeni i da se napravi nekakav iskorak u smislu poboljšanja stanja unutar tih institucija, odnosno javnih ustanova i preduzeća o kojima raspravljamo”, riječi su Dževada Hadžića, predsjednika Kluba SDP-a u Skupštini TK.

Predsjednik Kluba PDA u Skupštini TK Senad Alić kazao je da su danas dostavljene šture informacije, bez uporednih podataka i da nisu očekivali ovakvu sjednicu.

”Ova je sjednica sazvala pod pritiskom kolega iz skupštinske većine, evo samo da bi se raspravljalo a da se ništa ne kaže kako i zbog čega i da se lociraju pravi problemi kada su u pitanju privredna društva”, naveo je Alić.

Opozicija je zatražila dostavljanje završih računa javnih preduzeća i ustanova, kako bi uvidjeli kada su nastajali problemi o kojima se govorilo, posebno u pet institucija. O ovome bi se moglo raspravljati na nekoj od narednih sjednica zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona.