Teniserke BiH na Ekipnom prvenstvu Evrope savladale juniorke Sjeverne Makedonije

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Juniorska teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine (U18) savladala je u  razigravanju za plasman tim Sjeverne Makedonije rezultatom 2:1, čime je zauzela 4. mjesto na turniru Ekipnog evropskog prvenstva, koji se protekla tri dana igrao u Zenici i na kojem je nastupilo pet selekcija.

Prvo mjesto osvojile su teniserke Mađarske, koje su u današnjem finalu s 2:1 u mečevima savladale Slovačku. Mađarska i Slovačka nastavit će takmičenje učešćem i na završnom turniru, koji se od 2. do 4. augusta igra u Francuskoj i na kojem će nastupiti osam selekcija, odnosno po dvije prvoplasirane selekcije sa četiri turnira, koji su se u istom terminu igrali u Evropi.

U singlovima, koji su igrani prije podne, Banjalučanka Sara Mikača osvojila je danas prvi poen za BiH trijumfom protiv Ive Daneve s 2:0 (6-2 i 6-3), ali je Sarajka Suana Tucaković izgubila od Aleksandre Simeve s 1:2 (6-4, 5-7 i 6-7(6)) pa je odlučujući bio večerašnji dubl meču. Sara Mikača i Ena Baltić bile su bolje od para Daneva/Simeva te slavile rezultatom 2:1 (6-4, 6-7(4) i 14:12), za konačni trijumf bh. tima u ovom dvomeču rezultatom 2:1.

BiH je jučer, u polufinalu, s 1:2 poražena od Mađarske, a Turska istim rezultatom od Slovačke. Turska je prvog dana s 2:1 slavila protiv Makedonije. Poredak: 1. Mađarska, 2. Slovačka, 3. Turska, 4. BiH i 5. Sjeverna Makedonija.

Svi su mečevi igrani na terenima Sportsko-rekreacionog centra Kamberovića polje u Zenici, a bh. tim je nastupio u sastavu: Suana Tucaković, Ena Baltić (Tuzla) i Sara Mikača.

Selektorka je bila Vanja Stuhli iz Mostara.