Termalne kamere na aerodromima Tuzla i Sarajevo u službi brze izolacije putnika s povišenom temperaturom (FOTO)

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Sanitarni nadzori na međunarodnim aerodromima Sarajevo i Tuzla teku nesmetano, a postupajući federalni sanitarni inspektori maksimalnim zalaganjem i uz pomoć termalnih kamera, brzo i efikasno izoluju lica/putnike s povišenom tjelesnom temperaturom, radi poduzimanja daljih mjera od strane nadležnih zdravstvenih i epidemioloških službi.

Na dan 14.3.2020. godine, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na međunarodnim aerodromima Sarajevo i Tuzla su izdali ukupno 299 rješenja o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji putnika/lica na period od 14 dana. Dva popunjena upitnika za dva putnika/lica s prebivalištem u Republici Srpskoj su proslijeđena nadležnim organima RS na dalje postupanje i izricanje mjera organičavanja kretanja.

Pored ova dva aerodroma, u vrlo kratkom vremenskom periodu planirano je i opremanje tri najfrekventnija granična prelaza s termalnim kamerama, čime će se dostići nivo kontrole kakav nemaju niti puno razvijenije svjetske zemlje od BiH.

Podsjećamo da je su u okviru sanitarne kontrole, svi putnici koji ulaze u BiH/FBiH su dužni popuniti sanitarni upitnik i dati tačne i vjerodostojne informacije o zemlji iz koje dolaze, te trenutnom zdravstvenom stanju. Davanje lažnih podataka predstavlja krivično djelo propisano članom 348. Krivičnog zakona FBiH, a za isto je propisana kazna je do 3 godine zatvora.

Apelujemo na putnike/lica kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izrečene mjere ograničenog kretanja/izolacije u periodu od 14 dana, da se striktno pridržavaju izrečenih mjera i upozoravamo da je kršenje propisanih mjera kažnjivo u skladu s članom 225. Krivičnog zakona FBiH. Propisana kazna za nepostupanje po propisima ili naredbama nadležnih organa je do 1 godine zatvora.

Federalna uprava za inspekcijske poslove svakodnevno kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i upravama policije dostavlja spiskove – tabelarne preglede lica kojima su izdata rješenja od strane federalnih sanitarnih inspektora (s imenima i prezimenima, adresama i kontakt telefonima lica/putnika i datumom izdavanja rješenja), na osnovu kojih će policijski organi u FBiH poduzimati mjere iz svoje nadležnosti u vezi s poštivanjem naredbi iz donesenog rješenja nad putnicima/ licima kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izrečene mjere ograničenog kretanja/izolacije u periodu od 14 dana.

Podsjećamo javnost da je, na prijedlog entitetskih ministarstva zdravstva, donesena odluka da svi građani BiH koji dolaze iz inostranstva idu u izolaciju od 14 dana. Odluka stupa na snagu od 16. marta u šest sati ujutro. Shodno odluci, broj graničnih prelaza za kontrolu roba i putnika će biti redukovan, kako bi se omogućilo neprekidno vršenje sanitarnog nazora putnika/lica i roba.

 

Molimo građane da sve uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP:

– telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata)

– e-mail: [email protected]