Testiranje na COVID – 19, kada se radi i kome se radi?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U Zavodu za mikrobiologiju UKC –a Tuzla zaključno sa jučerašnjim danom urađeno je 146 testova na korona virus, dok je u kućnoj izolaciji više od 5000 osoba. Svi oni neće biti testirani. Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije koje prati naša zemlja, testiraju se samo osobe koje su razvile simptomatologiju a epidemiološki su povezane sa mjestom gdje je Covid bio aktivan.

Nadležne u Zavodu za javno zdravstvo TK pitali smo zašto svi u kućnoj izolaciji ne mogu odmah biti testirani?

„Osoba koja je u izolaciji je osoba koja će u 14 dana možda razviti bolest i u slučaju da dođe do razvitka bolesti, odnosno simptoma bolesti biće testirana. Ono što predstvalja veliki problem, ustvari nerazumijevanje koje evo hoćemo da objasnimo, jeste da nije svrha testirati ljude na samom početku izolacije zato što nećemo sigurno dobiti pozitivan test. Znači, testiranje ima svoj smisao nakon nekog desetog dana izolacije pod uslovom da se jave simptomi“, izjavila je Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.  

Na posebnom odjelu Zavoda sa mikrobiologiju UKC Tuzla svakodnevno se rade analize uzoraka osoba za koje se sumnja da su zaražene korona virusom. Postupak testiranja nimalo nije jednostavan.

„Kada se prikupe uzorci krećemo sa radom. Dolazi do izolacije virusne RNA jer je to materijal koji koristimo za rad. Nakon izolacije pripremamo reagense za lančanu reakciju pulmeraze koju ostvarujemo sa izolatom koji dobijemo ovdje. Nakon toga, tako pripremljen ide na jednu mašinu koja se zove lančana reakcija u realnom vremenu i nakon sat do sat i po dobijamo rezultat“, kazala je dr. Jasmina Smajlović, medicinski biolog u Zavodu za mikrobiologiju UKC – a Tuzla.  

Magistar biloških nauka Emir Halilović pojašnjava da se za svaki testirani uzorak pored obavezne pozitivne i negativne kontrole radi i tzv. interna ekstrakcijska kontrola, odnosno unutrašnja kontrola koja osigurava pravilno procesuiranje i stopostotonu sigurnost.

„Interna ekstraakcijska kontrola daje nam sigurnost da su parametri, odnosno sama izolacija virusne RNK adekvatno izvedena i ona za sve uzorke mora biti pozitivna“, kazao je mr. sci. Emir Halilović, biolog.    

Podsjetit ćemo i da je Federalni štab civilne zaštite donio odluku o nabavci 170 hiljada testova za detekciju koronavirusa, koji bi prema raspoloživim informacijama, trebali stići u roku od sedam dana, a putem mehanizama koje koristi Svjetska zdravstvena organizacija.

U međuvremenu heroji u bijelom šalju jedinstvenu poruku građanima: 

„Ostanite kod kuće! Pomozite i nama, spasite sebe, kako bi mogli prevazići ovu epidemiju koja nas je snašla“.