TK bilježi negativan priraštaj: ”Populacija je opterećena hroničnim oboljenjima”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Najmnogoljudniji kanton u Bosni i Hercegovini već deceniju bilježi negativan prirodni priraštaj.

”Registrovano je 3767 beba 4394 umrle osobe i 48 umrlih dojenčadi. Stopa nataliteta u 2018. godini iznosila je 8,46 promila. Najniža stopa nataliteta iznosila je u Sapni 4,64 promila, a najviša u Gračanici” – kazala je Dajana Čolić, ministrica zdravstva u Vladi TK.

Pozitivne stope prirodnog priraštaja bilježe se jedino u Banovićima, Živinicama, Srebreniku i Gračanici, dok su najčešći uzroci smrti u TK kardiovaskularna oboljenja.

”Bolesti cirkulatornog sistema učestovale su sa 48%, a maligne neoplazme sa 23%. Vodeći uzroci obolijevanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti su akutne infekcije, povišen krvni pritisak, šećerna bolest, bronhiolitis” – istakla je Čolić.

S druge strane, dodatno zabrinjava činjenica da se bilježi odlazak ljekara, pa je u TK sve manje doktora specijalista.

”U suštini ono što Analiza kaže jeste da je populacija TK stara populacija, populacija, to je populacija koja je opterećena hroničnim oboljenjima. Samim tim povećavaju se troškovi liječenja, ono što je najporažavajuće jeste da TK ima negativnu stopu priraštaj i iznosi -1,39 promila” – navela je Čolić.

Osim usvajanja Analize o zdravstvenom stanju stanovništva u kantonu, Vlada TK je danas odobrila i sredstva za podršku prognanim osobama. Sredstva su odobrena za infrastrukturne projekte u Gradu Tuzla, općini Sapna, Bratunac, Lopare, Modriča i Osmaci.

“Za dodjelu infrastrukturnih objekata za mjesne zajednice u RS i u FBiH ovdje mislimo na infrastrukture objekte i ukupan iznos sredstava za šest povratničkih mjesnih zajednica je 125 hiljada KM” – kazao je Admir Hrustanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi TK.

Ovaj novac će biti utrošen za izgradnju Doma kulture, rekonstrukciju seoskog puta, za uređenje ambulantne, a sve s ciljem poboljšanja uslova života za povratnike. Vlada je dala i saglasnost za upis četiri studenta iz Palestine na Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli. Ovi studenti su oslobođeni troškova školarine i troškova participacije, a smještaj i ishrana će im biti osigurani u Studentskom centru Tuzla.