TK još uvijek vodeći po broju djece oboljele od malignih bolesti, podržimo njihovu borbu!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Belma Puzić do svoje dvanaeste godine živjela je život kao svaka druga djevočica, a onda joj je dijagnosticiran karcinom i noćna mora je počela. Ni ona, ni njena porodica nisu se predali, uhvatili su se u koštac sa problemom i riješili ga. No posljedice su ostale.

“Belma je sa 12 godina oboljela i imala je na kičmenom stubu karcinom koji se vezao za mali mozak, došlo je do velikog oštećenja vida, kretanja i govora. Borba, kao borba. Ja sam to prihvatila kao naš sadašnji život i nismo se predali. Nama nije teško nimalo. Društvo ima super u razredu i u osnovnoj i u srednjoj školi, pružaju joj podršku u svemu.”, rekla je Alma Puzić, Belmina majka.

” Mi imamo drugaricu Belmu Puzić i druga Bakira Terzića. Bakir ima downov sindrom, a Belma je preživjela karcinom pa smo došli mi kao cijeli razred da podržimo naše drugare.”, istakao je Anes Hadžić, učenik JUMS Građevinsko-geodetske škole Tuzla.

Danas 16-godišnja Belma, osim riječi zahvale za podršku koju joj pružaju drugari iz razreda, ima poruku za sve koji se bore protiv ove opake bolesti. “Ja bi samo rekla da se ne predaju i da nije kraj. Rak nije kraj.”

Za Belmu na svu sreću nije, ali maligne bolesti druge su po redu uzročnika smrtnosti kod djece do 14 godina starosti, a Tuzlanski kanton je vodeći po broju oboljelih. Mališani se u ranim godinama života bore protiv najtežeg oblika oboljenja, zbog čega je danas upravo u čast njihove borbe ali i svih onih koji su nažalost izgubili bitku, formirana i živa vrpca.

“Možda je ovo mali doprinos koji možemo dati ljudima oboljelim od nekih bolesti koje su nekada izlječive, a nekada ne. MI se trudimo da učestvujemo u ovim kampanjama da pokažemo da oni nisu drugačiji i da se trebaju osjećati posebnim zato što postoje na ovoj planeti, da smo mi tu, oni koji ćemo ih uvijek podržati, biti prijatelji, dati i pružiti ruku u svakom mogužem trenutku. I tako da dajemo sve što možemo do sebe i da shvate koliko su posebna bića.”, rekla je danas Elma Bajrić, učenica Elektrotehničke škole Tuzla.

“To se svakom može desiti i trebaju da znaju da ih mnogo volimo i da su prihvatljivi u društvu, samo trebaju da nastave da se bore za svoj život, jer život je posebna prilika koju imamo.”, dodala je Melisa Islamović, učenica Gimnazije „Ismet Mujezinović“.

Udruženje “PIPOL” već godinama unazad kroz razne projekte nastoji pomoći djeci oboljeloj od malignih bolesti, ali i njihovim roditeljima. Cilj je kako kažu, razvijanje svijesti, empatije i solidarnosti prema ovoj izuzetno ranjivoj populaciji, što je uz podršku institucija ključni preduslov za unaprijeđenje njihovog položaja u društvu.

“Zaista je red da kroz ovu aktivnost ali i svaki dan pružamo podršku ne smao njima, nego i njihovim porodicama, svi mi kao pojedinci, a naravno i kao pripadnici različitih društvenih skupina, vršnjaci, nastavnici, društvo, tako da svi moramo biti podrška djeci i to ne samo na ovaj, nego i svaki dan.”, istakla je Amra Saračević, voditeljica projekta Udruženje „PIPOL“.

U okviru centralne aktvnosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i izliječenje od raka, Udruženje “PIPOL” je u okviru kampanje “BOLD & GOLD” a koja je sastavni dio projekta “I CANcer, WE CANcer” posjetilo mališane oboljele od raka a koji se nalaze na intenzivnom bolničkom liječenju. Uručili su im poruke podrške koje su za njih izradili njihovi saborci u bitci.