TK se susreće sa nedostatkom prostora za karantin

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Uposlenici Kantonalne uprave civilne zaštite sretni su što je karantin završen za prvu grupu državljana BiH koja je ušla u našu zemlju, a njih je uključujući i studente u Hotelu Tuzla bilo smješteno 72.  No iako je karantin završen za prvu grupu građana sa područja TK, konstantno u naš kanton pristižu novi.

„Već smo se sinoć suočili sa problemom smještaja. Imamo saznanja da je na graničnom prelazu Orašje oko 98 građana TK koji treba da stignu u Tuzlu, u Tuzlanski kanton i mi ih moramo negdje smjestiti“, izjavio je Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite.

Prostor u kome su boravili studenti bit će dezinfikovan, i bit će smještene osobe koje se trenutno nalaze u karantinu u Studentskom domu – paviljon 1.

„Ovaj prostor ostaje ovdje i dalje i on će se uskoro popuniti jer imamo građane koje smo smjestili sinoć u Paviljon 1 iz nužde, jer taj prostor ne odgovara po kriterijima karantinu, ali smo morali negdje ljude staviti jer oni su putovali 36 sati i umorni ionako da ne bi spavali u autima dok s eove sobe spreme i priporeme za nove korisnike“, kazao je Jovanović.

Zbog evdentnog problema nedostatka smještaja, Kantonalna uprava civilne zaštite uputila poziv svim zainteresovanim pravnim licima sa područja TK, koja raspolažu smještajnim kapacitetima na području TK sa minimalno 50 soba, a koje imaju vlastito kupatilo i WC, da dostave ponude o cijeni smještaja po sobi. Poželjno je da pravna lica koja se prijave organizuju ishranu (doručak, ručak i večeru), te da dostavite ponudu koja uključuje i cijenu ishrane po osobi, saopšteno je iz kantonalnog Kriznog štaba. Objekat također treba da posjeduje vlastiti parking prostor.