0.5 C
Tuzla
03.12.2023.

TK – Započela implementacija projekta ‘Pametne škole 2’

“Inovativnim umom do ICT pametnih škola” ili skraćeno „Pametne škole 2 “, naziv je 3,6 miliona KM vrijednog projekta prekogranične saradnje čija je implementacija započela prošle sedmice. Vodeći partner na realizaciji projekta je Centar za razvoj i podršku (CRP) sa sjedištem u Tuzli (BiH), a ostali partneri su Tuzlanski kanton (BiH) i Brodsko-posavska županija (HR).

U 27 mjeseci koliko se projekt planira provoditi bit će investirano će se u energetsku obnovu objekata 33 osnovne i srednje škola u projektnom području (Brodsko-posavska županija i Tuzlanski kanton). U 18 škola u Tuzlanskom kantonu peći na fosilna goriva bit će zamijenjene pećima na drvnu biosmasu (pelet), dok će na deset od njih biti urađena termoizolacija i/ili zamjenjena stolarija. Na 15 škola u Brodsko-posavskoj županiji bit će instalirani solarni fotonaponski sistemi za proizvodnju električne energije.

Pored infrastrukturnih ulaganja projekat uključuje edukaciju učenika putem interaktivne online platforme i pozorišne predstave o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, zatim prekogranično četveromjesečno takmičenje osnovnih i srednjih škola u uštedi energije (primjenom neinvesticijskih metoda, tj. promjenom ponašanja) i obuku o energetskom menadžmentu za 33 uposlenika iz škola koje će biti obnovljena (jedan uposlenik po školi).

Sve aktivnosti projekta su prekograničnog karaktera i uključuju korisnike i iz Tuzlanskog kantona i iz Brodsko posavske županije. Projekt je finansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije u iznosu od 85 posto, dok je preostalih 15 posto sufinansirano od projektnih partner, saopćeno je iz CRP-a.

Vezane vijesti

TUZLA