20 C
Tuzla
04.07.2022.

Tokić: Sistem će rudare natjerati na novu Husinsku bunu

Sistem ovakav kakav jeste, natjerat će rudare na novu „Husinsku bunu“ rekao je danas predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika Kreka, Zuhdija Tokić. Razlog tome je zabrana štrajka rudara najavljenog zbog slanja 30 posto uposlenika Krekinih radnika na prekid rada.

Na ovakav način pokušavajući da se spriječi legalno i legitimno najavljen štrajk koji je u skladu sa svim zakonskim propisima. Mi kao Sindikalna organizacija do sad smo nažalost mnogo puta bili u prilici u istoj proceduri organizujemo i provedemo štrajkove, a sada nije u redu. Menadžment rudnika je ovim činom uspio samo da odgodi vrijeme početka štrajka” – naglasio je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika Kreka.

Naime, vršilac dužnosti direktora Rudnika uglja Kreka Husein Trumić sudu je predložio mjeru zabrane, koju je sutkinja Rukija Jusupović u konačnici i prihvatila, onemogućivši tako Sindikalnoj organizaciji rudnika dalju borbu. Kako je Trumić naveo u prijedlogu sudu, održavanje štrajka treba zabraniti jer, kakao on tvrdi, nisu ispunjeni uslovi za to shodno Zakonu o štrajku FBiH. Kao glavni argument, Trumić je naveo neokončavanje postupka mirenja.

Mi smo na vrijeme dostavili i člana mirovnog vijeća isto tako i sporazum o neophodnim poslovima mi smo ga i do sad sklapali zadnji dan, za jedan radni dan samo da napravimo što manju štetu preduzeću. I njega smo na vrijeme uputili. Međutim ovom odlukom se stavlja status qvo, nema primjene odluke o prekidu rada i nema najave štrajka. Nema štrajka dok se ne završi proces mirenja” – rekao je Tokić.

Sada rudari, spremniji i odlučniji nego ikad prije pripremaju brutalan odgovor, a sindikat neće stati sa zaštitom interesa prava radnika.

Mi smo jači nego ikad i spremniji nego ikad na borbu. Ovdje je izgleda na pomolu jedan vid načina borbe u modernom vremenu kao što je bila Husinska buna. Vrijeme je da se ujedine svi rudari i da se stane na kraj svim pritiscima koje imaju svi rudnici u sastavu Koncerna” – naglasio je Tokić.

Sutra će se održati sjednica Sindikalnog odbora na kojoj će se utvrditi dalji koraci kojim će rudari ići. Sutra će se dati odgovori na Odluku o zabrani štrajka, poručio je Tokić, i dodao da se rudari ne brinu, jer Sindikalna organizacija stoji iza njih.

POSLJEDNJE DODANO