22.8 C
Tuzla
01.10.2023.

Tokom 2021. godine povećan broj ulazaka u BiH

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić održao je radni sastanak s načelnikom Terenskog ureda Sjeverozapad Gradiška Suadom Kasupovićem i načelnicom Terenskog ureda Zapad Bosansko Grahovo Viktorijom Damjanović na kojemu su analizirani izvještaji o rezultatima rada u protekloj godini te buduće aktivnosti i mjere s ciljem sprječavanja svakog oblika prekograničnog kriminala.

Tijekom 2021. godine državnu granicu u zoni odgovornosti Terenskog ureda Sjeverozapad Gradiška prešlo je 5.966.343 osoba, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje prometa za 1.318.671 osobu, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Jedinice granične policije u okviru Terenskog ureda Sjeverozapad Gradiška, prošle godine su evidentirale 34 krivična djela iz oblasti krijumčarenja osoba, krivotvorenja isprava, zloupotrebe opojnih droga i drugo. Otkrili su 474 prekršaja te evidentirali 475 osoba prema potragama.

Kada je riječ o radu Terenskog ureda Zapad, u tijeku 2021. godine, preko graničnih prijelaza u zoni odgovornosti ovog ureda registriran je prelazak 3.176.677 osoba, što je povećanje za 20 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Identificirane su 134 osobe u prelasku državne granice, za kojima su od strane nadležnih organa raspisane potjernice, raspisi o traganju, mjere zabrane prelaska državne granice, sigurnosno interesantnim osobama, osobama o kojima je potrebno dostaviti informaciju o prelasku državne granice i ostale potrage, navode iz Granične policije.

Mjerodavnim tužiteljstvima u BiH dostavljeno je 87 službenih izvještaja zbog postojanja osnovane sumnje da je na graničnim prijelazima i u graničnom pojasu počinjeno 89 krivičnih djela, za koja je prijavljeno 95 osoba. Otkrivena krivična djela se najčešće odnose na krivična djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, krijumčarenje osoba, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, falsificiranje isprave i dr.

Sastancima su prisustvovali i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Dragan Kulić, načelnica Kabineta direktora po ovlaštenju Sanja Pržulj, načelnik Ureda za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu Vladimir Popović, načelnik Uprave za operacije Veljko Lazić i šef Odsjeka za kriminalističko-obavještajne, analitičke i poslove analize rizika Adnan Kosovac.

Uz izvještaj o radu i utvrđivanje mjera i aktivnosti u idućem razdoblju, direktor Galić i ovom je prilikom naglasio da se od svih pripadnika GPBiH očekuje maksimalan angažman u zaštiti državne granice, profesionalnost u radu i poštivanje svih zakonskih propisa, dodaje se u priopćenju.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO