Tradicija se nastavlja: Lilanje u Doknju /FOTO/

Tradicija se nastavlja: Lilanje u Doknju /FOTO/

Objavio: -

Večeras je u Doknju po 17. put organizovana manifestacija lilanja, u povodu blagdana Svetog Ilije, zaštitnika od vatre i groma.

Tokom trajanja manifestacije organizovan je niz aktivnosti, a centralni događaj je lilanje. Drveni štapovi, na koje su prethodno vezani osušena kora od divlje trešnje, zapale se, te ih djeca, uglavnom do 15 godina, lilaju i uzvikuju različite slogane.

Od Svetog Ilije, zaštitnika Doknja, učesnici traže da im pomogne i zaštiti od oluja, gromova i vatre. Pripreme za lilanje traju dugo, a mnogo je i ljudi iz dijaspore koji dođu upravo tada u rodni kraj kako bi prisustvovali ovoj manifestaciji.

Prije centralnog događaja, održan je malonogometni turnir, zatim turnir u šahu, te revijalna utakmica NK ”Dokanj” protiv veterana ”GNK ”Dinamo” iz Zagreba, koji su uveličali ovogodišnju manifestaciju.

Discipline skok u dalj i bacanje kamenja s ramena također su aktivnosti koje privuku veliki broj učesnika, a tako je bilo i ovaj put. U sklopu manifestacije, otvorena je i izložba starih stvari, alata, oruđa i lovnih trofeja.