17.8 C
Tuzla
28.05.2022.

Transparentnost u javnim nabavkama u fokusu sastanka premijera TK, Kadrije Hodžića i predstavnika USAID-a u BiH

 

Na današnjem sastanku premijera Tuzlanskog kantona, Kadrije Hodžića sa predstavnicima USAID-a u BiH usaglašeni su isti ciljevi u pogledu transparentnosti rada javne uprave i antikorupcijskih aktivnosti, a težište sastanka bio je USAID-ov projekat E-uprava.

Direktor USAID-ovog projekta E-uprave, Emir Ramadanović i tehnički voditelj aktivnosti istog projekta, Goran Kučera prezentirali su projekat  E-uprave, putem kojeg USAID pomaže Bosni i Hercegovini da unaprijedi transparentnost u postupcima, koji se vode u nadležnim organima, a čiji je fokus na digitalizaciji. Unaprjeđenje transparentnosti u javnim nabavkama, kako bi se odgovornije i efikasnije trošila javna sredstva a samim time osnažila transparentnost javne uprave bila je ključna tema sastanka.

„S obzirom na opredjeljenje Vlade TK da provodi princip transparentnosti djelovanja i upotrebe javnih resursa, USAID-ov projekat E-uprave na najbolji način može operacionalizirati takvu namjeru“, ustvrdio je premijer TK, Kadrija Hodžić. Izrazio je interesovanje za brzo uvođenje informatičkog sistema za centralizovanje javnih nabavki, što uključuje i obuku službenika u korištenju ovakvih informatičkih paketa.

„Raduje nas  da smo od USAID-a uvršteni u pilot projekat, koji se primjenjuje u četiri odabrana kantona u FBiH“, poručio je premijer Hodžić, zahvalivši se USAID-u na dosadašnjoj podršci i što je prepoznao Vladu TK kao iskrenog partnera.

Istaknuto je da će USAID podržati domaće vlasti da usvoje korištenje elektronskog potpisa i pečata kroz razne legislative u predstojećem periodu.

Direktor USAID-ovog projekta E-uprave, Emir Ramadanović zahvalio se Kantonalnom premijeru na izraženoj spremnosti za antikorupcijsku borbu, a samim time i transparentnosti rada javne uprave. Pohvalivši dosadašnju saradnju s Vladom TK, istaknuo je i dobru saradnju s Uredom za zajedničke poslove kantonalnih organa  TK.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija TK, Vedran Lakić, savjetnica premijera TK, Fatima Mehmedović i sekretar Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa, Zdenka Marjanović.

 

POSLJEDNJE DODANO