Tranziciona pravda u 2019.: Presuda Karadžiću nije dovela do katarze

Izvor: MKSJ
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Drugostepena (konačna) presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću, koji je proglašen krivim za genocid u Srebrenici i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine, izazvala je različite reakcije tri naroda, ali i njihovih političkih predstavnika u BiH.

Kada je u martu ove godine Sudsko vijeće izreklo presudu – doživotni zatvor, sudnicom u Haagu se prolomio pljesak. Predstavnici udruženja žrtava rata iz BiH i članovi porodica nestalih i poginulih burnim su pljeskom na galeriji sudnice Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MMKS) pozdravili presudu ratnom lideru bosanskih Srba, koja je kroz kaznu doživotnog zatvora potvrdila njegovu odgovornost za najteže ratne zločine, uključujući i genocid.

“Nekada se čini da pravde nema, ali je ipak stigla”, kazala je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena žrtva rata”.

Suprotno mišljenje su nakon presude iznijeli predstavnici iz Republike Srpske koji su rekli kako je Tribunal u Haagu antisrpski.

Korak unatrag za tranzicionu pravdu

Komentarišući političke prilike i proces tranzicione pravde u BiH, dugogodišnji pravni stručnjak Vehid Šehić je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao da problem “tri istine” koči svaki proces u BiH.

“Mi nismo spremni još uvijek suočiti se sa istinom, a ona je samo jedna. Nažalost, u BiH postoje tri istine. Političari redovno podgrijavaju lošu atmosferu slaveći ratne zločince. Istina je gorka, ali je najbolji lijek za pomirenje”, smatra Šehić.

Aleksandra Letić iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj za BIRN BiH je rekla kako je pitanje tranzicione pravde u 2019. vraćeno nekoliko koraka unazad.

“Godinama je tranziciona pravda bila u fokusu, na političkim agendama, a to nije slučaj ove godine i idemo unazad. Presuda Karadžiću, koja je trebala otvoriti neke dijaloge, nije dovela do društvene katarze, što govori o tome koliko smo institucionalno nezainteresovani za istinu”, kazala je Letić.

Izvor: BIRN/RTV Slon