20 C
Tuzla
01.12.2023.

Treću dozu vakcine primilo jedan posto građana

Tek svaki stoti građanin BiH primio je treću dozu vakcine protiv virusa korona, a koja je bitna za dodatnu zaštitu, pokazuju podaci koji su nam nedavno ustupljeni iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

U Republici Srpskoj je, do 23. decembra, prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, tek trećina odraslih stanovnika primila obje doze vakcine protiv kovida 19 (33 odsto), a procenat stanovnika koji su ušli u proces vakcinacije, odnosno primili bar jednu dozu iznosi 40 odsto. Inače, ti podaci se ne odnose na osobe vakcinisane van ovog entiteta.

“Nismo zadovoljni ovim procentima jer znamo da vakcine spasavaju živote, nudeći vrlo visoku zaštitu od teških kliničkih formi bolesti i smrtnih ishoda. Do sada dostupni podaci međunarodnih organizacija procjenjuju da bi broj umrlih bio značajno veći od sadašnjeg bez primjene vakcina”, navode iz Instituta.

Dodaju da je veoma važno da se postigne visok obuhvat stanovništva vakcinacijom, posebno populacionih grupa koje su u najvećem riziku da razviju teške kliničke forme bolesti.

S druge strane, prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, zaključno sa 19. decembrom, u Federaciji Bosne i Hercegovine oko 30 odsto odraslih građana primilo je prvu dozu vakcine, a drugu oko 27 odsto stanovništva.

“S ciljem dodatne zaštite, počela se aplicirati  i treća doza ili booster  vakcina protiv kovida 19 prvo prioritetnim skupinama, a uskoro ide prema cjelokupnom stanovništvu”, navode iz Zavoda.

Ali, kako kažu, podacima treba dodati i procijenjenih 10-15 odsto građana Federacije BiH koji su vakcinisani izvan BiH.

“U situaciji kada svaki dan bilježimo nove slučajeve kovida 19  registrirane u svim županijama u Federaciji BiH, ne možemo biti zadovoljni, ali naši napori se nastavljaju i činimo sve što možemo u okviru naših ingerencija zaštite zdravlja ljudi”, ističu iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Vakcina, dodaju iz Zavoda, ima dovoljno, i redovno se na sedmičnoj osnovi distribuiraju prema kantonima.

“Pozivamo naše sugrađane da iskoriste svoje pravo na zaštitu zdravlja i vakcinišu se što prije da bi zaštili sebe i druge u svom okruženju”, poručeno je građanima iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Vakcinacija je, ističu stručnjaci, veoma značajna za prevenciju. U BiH je do sada preminulo više od 13 hiljada građana zaraženih virusom korona.

RTV Slon/Nezavisne

Vezane vijesti

TUZLA