Trenutno stanje radnika Fabrike obuće „Aida“ Tuzla: Šta predstavlja potpisani Sporazum?

Trenutno stanje radnika Fabrike obuće „Aida“ Tuzla: Šta predstavlja potpisani Sporazum?

Objavio: -

U Fabrici obuće „Aida“ Tuzla uveliko su u toku radovi na rekonstrukciji i sanaciji prostorija. Dok radnici negoduju ističući da se pritom ne poštuje dogovor sa vlastima i da su i dalje na ulici, prvi čovjek ovog preduzeća tvrdi suprotno. Resorni ministar takođe negira ovakve navode, napominjući da je realizacija Sporazuma neupitna, nakon što se ispune uslovi.

Nevenka Marić, radnica Fabrike obuće „Aida“ Tuzla u ovom preduzeću radila je 40 godina i time ispunila uslove za penzionisanje.  „Sad kad trebam da dobijem tu penziju što sam je zaradila, ne mogu da je dobijem. Trebam po ulici da tražim, da molim za svoje“, kaže Marićka.  „Po potpisivanju Sporazuma o uvezivanju staža, Vlada je trebala da uplati za nezaposlenost radnika, da bi mi mogli otići na Biro, da bi bili materijalno zbrinuti“, dodao je Hasan Užičanin, radnik „Aide“.

Nakon toga je trebalo otvoriti stečajni postupak i imenovati stečajnog upravnika, dodaje Užičanin. Radnici tvrde da na taj način nije ispoštovan Sporazum postignut sa Vladom, nakon kojeg je pokrenut predstečajni postupak i imenovan predstečajni upravnik.  „ Napravićemo štrajkački odbor i on će voditi ovu Fabriku. Sve dok se ne zbrinemo, neće ovdje se više nastaviti radovi“, napominje on.

Dok ovi uposlenici tvrde da su dovedeni na rub propasti, da je ionako teško stanje eskaliralo, resorni ministar negira takve tvrdnje. Naime, Sporazum potpisan između Vlade i ovog preduzeća koji podrazumijeva zbrinjavanje radnika je, napominje ministar, potpuno jasan i kaže:

Vlada Kantona i Fabrika obuće „Aida“ dd Tuzla su saglasne da se iz sredstava Budžeta Vlade Kantona izvrši plaćanje obaveza iz člana 1. ovog Sporazuma u ukupnom iznosu od pet miliona 704 hiljade 999, 08 KM, nakon što nadležni sud po prijedlogu direktora donese rješenje o otvaranju stečajnog postupka, zaposlenici od strane stečajnog upravnika dobiju prestanak radnog odnosa i budu upućeni na prijavljivanje kod službe za zapošljavanje.“

Znači, za Fabriku je imenovan predstečajni upravnik, koji treba da utvrdi stanje i predloži stečaj, nakon čega se i proglašava stečaj u ovoj firmi i imenuje stečajni upravnik.

„Ovdje apsolutno nema nikakve sumnje da se ovo neće realizirati i da će neko radnike Fabrike obuće prevariti“, istakao je Srđan Mićanović, ministar industrije u Vladi TK.

Sporazum podrazumijeva uvezivanje staža u naredne tri godine. „Za to vrijeme oni će biti prijavljeni ovdje dok ne ispune uslove za penziju, gdje će imati određena prava, prije svega pravo na ostvarivanje novčane naknade“, dodao je Mirsad Kadić iz Službe za zapošljavanje TK.

Kada je riječ o radovima koji se trenutno izvode u „Aidi“, direktor preduzeća kaže da će preduzeće Intral u potpunosti preurediti Fabriku i u dogledno vrijeme upošljavati nove radnike. Ipak, fabrika trenutno ne radi. „Zato što radnici koji su bili angažovani, a koje je tehničko osoblje izabralo jer su ispunjavali uslove za zahtjeve tržišta, nisu ispunili proizvodnju ni sa 20 posto prema narudžbama kupaca“, napomenuo je Bahrudin Bašić, direktor FO „Aida“ Tuzla.

Tako su, kaže Bašić, došli u situaciju da u julu nije završeno ni oko sedam posto ugovorenih obaveza, jer, tvrdi, radnici nisu mogli ispuniti dnevnu proizvodnju.  „28 jula su prekinuli samoinicijativno rad.  Ja tada nisam bio tu, bio sam na operaciji srca, prekinuli su rad i poslije toga su na kolektivnom godišnjem odmoru“, napominje direktor.

Dodaje i Bašić da će proglašenje stečaja dovesti do toga da će svi radnici, bez izuzetaka, biti evidentirani u Službi za zapošljavanje.

Sporazum, tvrde čelnici, nije prekršen i biće realizovan tačno onako kako je to navedeno u njemu. S druge strane, radnici i dalje tvrde da su na ulici i u teškoj situaciji. Potpisani Sporazum trebao bi rješiti dugogodišnje probleme svih uposlenika, a vrijeme će pokazati hoće li zaista tako i biti.