Tri osobe uhapšene u akciji FUP-a: Obmanjivali građane lažnim obavijestima da su dobitnici nagrada

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Službenici FUP-a qsu 16. decembra 2019. godine, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, lišili slobode E. Đ. (1989.), D. M. (1997.) i N. B. (1969.), koji se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela udruživanja radi činjenja krivičnog djela, a u vezi s krivičnim djelom prevare.

Izvršeni su pretresi stambenih objekata na dvije lokacije na području Kantona Sarajevo koje koriste osumnjičeni te su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji su traženi naredbom suda, a koji potječu ili se dovode u vezu s navedenim krivičnim djelima.

“Federalna uprava policije je u prethodnom periodu zaprimila više prijava fizičkih osoba protiv ove kriminalne grupe koja se sumnjiči da je u periodu od juna do decembra 2019. godine neovlašteno došla do podataka s bankovnih platnih kartica više građana s područja cijele Bosne i Hercegovine tako što su uz korištenje više različitih telefonskih brojeva, putem aplikacije Viber upućivali poruke u kojim su prikazivanjem lažnih činjenica oštećene osobe obmanuli da su dobitnici nagradnog poklon bona UniCredit banke, Raiffeisen banke i Fondy Fondacije. Nakon toga su oštećeni, ne sumnjajući da se radi o prevari, dostavljali podatke sa svojih platnih kartica, a oni su zloupotrebljavani za online internet klađenje, kupovinu mobilnih telefonskih aparata i različite robe putem web stranica, čime su za sebe pribavili znatnu imovinski korist. Trojka lišena slobode je kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije i bit će u zakonskom roku predata uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na daljnju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, saopćeno je iz FUP-a.