Tribina o aerozagađenju Tuzle: “Puno očekujemo od gradskih vlasti”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Zato što svakodnevno udišemo kancerogene čestice i zato što se o tome jako malo ili skoro nikako ne vodi računa, danas je u Tuzlanskom BKC-u održana javna tribina. Tema „Aerozagađenje u Tuzli – analiza postojećeg stanja“ okupila je stručnjake iz tuzlanske Termoelektrane i Univerziteta u Tuzli, ali i predstavnike građana tuzlanskog naselja Šićki Brod koje, osim što je najveća tuzlanska mjesna zajednica sa preko 10.000 stanovnika, važi i za dio grada s najzagađenijim zrakom.

“TE Tuzla nije jedini zagađivač, tu su i drugi privredni subjekti. Na prostoru naše mjesne zajednice postoji šest benzinskih i jedna plinska pumpa. Tu je i pedesetak manjih i srednjih preduzeća sa njihovim malo većim kotlovnicama i mi nemamo mogužnost da provjerimo čime to oni griju.” – kazao je Nijaz Suljić, predsjednik Savjeta MZ Šićki Brod.

Ova tribina samo je jedna od aktivnosti lokalnih političara koji aktuelizirajući probleme aerozagađenja nastoje potaknuti građane da zajedničkim snagama doprinesu skorijem rješenju ovog problema.

“Bojim se, bojim se da neka percepcija ajvnosti da kad se ugrade svi mogući filteri u TE Tuzla da će se problem riješiti. Ja očekujem puno od Grada Tuzla da puno više uloži u supstituciju kućnih ložišta na način da se priključe na sistem daljinskog grijanja ili da subvencionira neko ekološko gorivo…” – istaknuo je Izet Delalić, rukovodilac pogona proizvodnje u TE Tuzla.

Tribinu je organizovao Klub vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla.