Tribina o vršnjačkom nasilju: Mladima treba sistemska podrška i zajedničko djelovanje!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Iako će Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja i ove godine biti obilježen posljednje srijede u februaru, učenici tuzlanske Medicinske škole tribinom o ovoj problematici skrenuli su pažnju na sve češću pojavu nasilja među mladima. Učinjeno je to događajem na kojem su se stručnjaci, pedagozi, psiholozi, ljekari i aktivisti usaglasili kako je spas u zajedničkom preventivnom djelovanju.

“Prije svega edukacija predstavlja prevenciju. Ja smatram da se može poduzeti mnogo toga naročito u ranom otkrivanju djece sa problemima u ponašanju i ranom otkrivanju porodica sa problemima u ponašanju odakle inače i potječu ovakva djeca.” – kaže dr. Almedina Zehri, voditeljica sekcije „Mentalno zdravlje“ u Srednjoj medicinskoj školi Tuzla.

“Vrlo je bitno da se uspostavi jedna cjelovita priča raznih društvenih faktora. Stoga je saradnja sa policijom, centrima za socijalni rad, nevladinim organizacijama, domova zdravlja, centara za mentalno zdravlje izuzetno značajna kako bi se u potpunosti djelovalo na eliminisanju neželjenih oblika ponašanja.” – ističe Mirza Jahić, pedagog u Srednjoj medicinskoj školi Tuzla.

Da i u slučajevima kada je mladima potrebna pomoć, izostane sistemska podrška, svjesni su i u brojnim nevladinim organizacijama. Upravo one svojim različitim aktivnostima nastoje biti mladima pri ruci kako bi ih što više bilo spremno svoje probleme rješavati pričom, a ne nasiljem.

“Moramo svi zajedno da radimo da shvatimo da su naša djeca svakodnevno izložena nasilju i da vrlo često nemaju ili misle da nemaju kome da se obrate. Zbog toga nasilje ostane neprimijećeno ili ako je primijećeno jako često ostane neadresirano.” – kazala je za RTV Slon Dragana Bulić iz Organizacije World Vision BiH.

A to je upravo ključni problem koji se nađe pred onima koji su doživjeli i pretpjeli nasilje. Istraživanja Pokreta mladih „Vrijedni pažnje“ pokazuju kako je zanemarivanje nasilja proizvelo više smrtnih slučajeva nego samo nasilje.

“Sami brojevi su jako zastražujući ali najveći broj djece zbog zanemarivanja umire u prve tri godine života. Svi su pogođeni zanemarivanjem, a ono je sam korijen nasilja.” – ističe Ademir Sarić, aktivista Pokreta mladih „Vrijedni pažnje“.

I dok će hiljade mladih ljudi u našoj zemlji iduće srijede nositi ružičaste majice u znak podrške ovog bitnom danu, učenik Medicinske škole Amer Živčić svoj je doprinos već dao. Učinio je to retrospektivom vijesti koje su se zbog brutalnosti međuvršnjačkog nasilja dugo širile regionom, a koje su poslužile kao jaka baza za današnju diskusiju.

“Glavni fokus ovog kratkog filma jeste uzimanje slučajeva međuvršnjačkog nasilja. Da sagledamo njihove posljedice. Tu su bile situacije tuče učenice Mješovite škole, smrt Haruna Mujkića dječaka – osnovca i smrt Denisa Mrnjavca kojeg su izboli u autobusu dok je išao u školu.” – kaže Amer Živčić, učesnik projekta.

Dan u kojem su ružičaste majice glavni podsjetnik da moramo savjesno reagovati na svako nasilje u društvu, Bosna i Hercegovina obilježava tek od 2016. godine. Međutim, učesnici današnje diskusije zaključili su kako se o ovoj problematici mora češće govoriti od tog jednog dana.