Tuka, Burić i Gajić u konkurenciji za najboljeg sportistu BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Atletičar Amel Tuka, rukometaš Benjamin Burić i odbojkaš Tihomir Gajić u najužoj su konkurenciji za nagradu za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine u 2019. godini.

Stručni žiri 19. Izbora najboljeg sportiste BiH skratio je sve liste nominovanih na trećoj sjednici održanoj danas u Banjaluci u zgradi “Nezavisnih novina” koje su uz Radio-televiziju BiH organizatori ove tradicionalne manifestacije. U najužoj konkurenciji za najbolju sportistkinju su biciklistkinja Lejla Tanović, džudistkinja Larisa Cerić i košarkašica Marica Gajić.

Žiri je na zasjedanju Banjaluci analizirao i redukovao i listu u kategoriji za najbolju ekipu a u užoj konkurenciji su Odbojkaški klub Mladost iz Brčkog, muška rukometna reprezentacija BiH, i Hrvatski ženski rukometni klub Grude.

Laureat nagrade za najboljeg trenera biće neko od sljedećih trenerskih imena a to su Branislav Crnogorac (džudo), Bilal Šuman (rukomet) ili Husref Musemić (fudbal).

Posljednju sjednicu stručni žiri kojeg i ovaj put čine istaknuta sportska imena, sportski radnici i predstavnici medija a kojim predsjedava Samir Avdić, održaće 12. decembra u Sarajevu. Lista kandidata za nagradu za najperspektivniju sportistkinju takođe je skraćena a užem izboru su Dragana Domuzin (košarka), Dragana Zubac (košarka), Dora Ćosić (stoni tenis), Ana Petrović (rukomet), Đula Velagić (fudbal).

Za nagradu za najperspektivnijeg sportistu konkurišu Branko Tadić (džudo), Husein Selimović (biciklizam), Niša Tanić (odbojka), Hamza Turulja (karate) i Hamza Čajić (karate).

”Kao i u Mostaru i ovaj put smo detaljno analizirali sve rezultate nominovanih. Bilo je tu i nekih novih nominacija koje su pristigle u periodu između dvije sjednice i sve smo podrobno pregledali i napravili selekciju. Ima mnogo sportista, ekipa i sportskih radnika koji zaslužuju priznanje za rezultate, rad i napore koje ulažu da bi bh. sport bio sve bolji i uspješniji ali nažalost ne možemo sve da nagradimo. Svi kandidati koji su ostali u užoj konkurenciji su to bez sumnje zaslužili”, kazao je Samir Avdić, proslavljeni bh. košarkaš i predsjednik žirija.

“Nezavisne novine” i Radio televizija BiH već 19. godinu zaredom organizuju Izbor najboljeg sportiste BiH, najrelevantniju manifestacije ovakve vrste u BiH, čiji je partner Olimpijski komitet BiH. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Nagrade će biti dodijeljene ukupno 12 kategorija a osim pomenutih tu su još nagrada za životno djelo, nagrada za razvoj sporta, nagrada za fer-plej – sportski uzor, nagrada za najboljeg sportistu u sportu za invalide, nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide i nagrada publike o kojoj će odlučiti posjetioci portala www.nezavisne.com. Svečana manifestacija proglašenja najboljih sportista BiH u 2019. godini biće održana 12. decembra u Kongresnoj dvorani hotela “Holiday” u Sarajevu sa početkom u 20 sati uz direktan TV prenos na BHT1.