Turisti dolaze u BiH iako ih upozoravaju na terorizam i mine

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Nagazne mine, opasnost od terorizma, opasne ceste i loša higijena i zdravstvena zaštita, samo su neke od opasnosti koje strana ministarstva vanjskih poslova i dalje navode kao upozorenja svojim državljanima koji namjeravaju posjetiti BiH.

Iako su opasnosti i upozorenja ipak u određenoj mjeri manji u odnosu na period od prije nekoliko godina, BiH je i dalje za većinu ovih zemalja, ako ne opasno, onda barem nedovoljno bezbjedno mjesto za dolazak.

State department državljanima savjetuje pojačan oprez prilikom posjete BiH.

“Terorističke grupe i dalje planiraju moguće napade u BiH. Teroristi mogu napasti s malo ili bez ikakvog upozorenja. Ciljevi mogu biti turističke lokacije, transportna čvorišta, šoping-centri, vladini i administrativni objekti, hoteli, klubovi, restorani, bogomolje, parkovi, veći sportski ili kulturni događaji, obrazovne institucije, aerodromi i druga javna područja”, kažu u američkom State departmentu.

Upozoravaju i da su minska polja prisutna u BiH te da, uprkos činjenici da su te lokacije propisno i jasno markirane, svake godine, kako kažu, od nagaznih mina pogine nekoliko ljudi.

Jedan od savjeta je i izbjegavanje neasfaltiranih puteva i boravka u napuštenim zgradama.

I Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije iznosi slična upozorenja svojim državljanima, ističući da je izvjesno da bi teroristi mogli izvesti napade u BiH te da ne biraju žrtve, među kojima bi, kako kažu, mogli biti i stranci. Upozoravaju i na terorističke napade koji su se desili u ranijem periodu.

“Napadač je 18. novembra 2015. ubio dvojicu bh. vojnika i ranio jednog u prodavnici u sarajevskom području oko Rajlovca, sjeverozapadno od centra. Kad je napustio prodavnicu, otvorio je vatru na autobus i ranio troje putnika. Bh. vlasti su napad okarakterisale kao terorizam. Bh. vlasti i napad na policijsku stanicu u Zvorniku od 27. aprila tretiraju kao teroristički čin. U napadu je poginuo jedan policajac, a dvojica su ranjena”, naglašeno je.

Kanadske vlasti opasnost od terorizma nisu stavile kao najvažniju prijetnju, iako i za nju navode da je ozbiljna. Prema njihovim upozorenjima, minska polja i neeksplodirana sredstva zaostala od rata su najozbiljnija opasnost o kojoj treba voditi računa.

Kao i većina drugih zemalja, svojim državljanima savjetuju da paze kako voze i da izbjegavaju demonstracije i javna okupljanja.

Upozorenja Ministarstva vanjskih poslova Australije su na značajno nižem nivou. Oni samo upozoravaju na razumno ponašanje i preduzimanje razumih mjera kako bi njihovi državljani bili bezbjedni tokom boravka u BiH.

“Teroristički napadi su prijetnja u cijeloj Evropi. Smrtonosna nemarkirana minska područja i druga neeksplodirana sredstva predstavljaju opasnost”, navode oni.

I Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke terorizam je prijetnja s kojom se suočava cijeli svijet, pa mu ne pridaju posebnu pažnju u kontekstu BiH. Mine i klizišta su, po njihovim upozorenjima, glavna opasnost.

“Mine i neeksplodirana eksplozivna sredstva u pojedinim dijelovima zemlje, uglavnom udaljenim od glavnih puteva i turističkih lokacija, predstavljaju opasnost. Klizišta nakon nevremena pomjerila su pojedina minska polja, pa znakovi i upozorenja često nisu vidljivi”, naglašavaju oni.

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova je na svojoj stranici putovanje u BiH označilo pojačanim rizikom, ponajviše zbog minskih polja i terorizma.

“Minska polja su i duž cestovnih koridora većim dijelom neočišćena, a znakovi često nisu vidljivi. Napuštanje asfaltiranih cesta može čak i u blizini glavnog grada biti opasno po život”, naglašavaju oni i upozoravaju da postoji opasnost od provala i krađa automobila.

Švajcarsko ministarstvo vanjskih poslova ističe da je u BiH postignut veliki napredak u normalizaciji nakon završetka rata 1995. godine, ali da i dalje postoje opasnosti od miniskih polja, etničkih i vjerskih nestabilnosti, zbog čega se savjetuje izbjegavanje javnih mjesta tokom održavanja skupova.

Nada Jovanović, direktor Turističke organizacije RS, kaže da oni ne obraćaju pažnju na sajtove o savjetovanju stranih državljana u BiH, već da se fokusiraju da boravak gostima u RS učine što prijatnijim.

“BiH, zapadni Balkan, generalno su za strane turiste novootkrivena destinacija. Mi bilježimo u RS dvocifreno povećanje broja stranih turista koji dolaze kod nas i u okviru balkanskih tura, ali i onih koji ciljano dolaze. Mi promovišemo na svim sajmovima na kojima smo prisutni naše turističke destinacije i moramo reći da je odziv više nego zadovoljavajući”, kaže Jovanovićeva.