Turistička zajednica TK: Dodijeljeno 59.000 KM za projekte iz oblasti turizma

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Uređenje izletišta  Ravan u Piskavici, Mačkovca u Banovićima, dovišta na Ratišu, Ski lifta u Kladnju, izgradnja otvorenog šanka sa klupama u planinarskom domu Drenik Živinice, samo su neki od ukupno 19 projekata podizanja kvalitete turističke ponude u kantonu koje je po javnom pozivu finansirala Turistička zajednica TK. Akcenat je bio na infrastrukturnim projektima, a pojedinačni iznosi kretali su se od 1.000 do 6.000 KM.

Jedan od projekata koje je podržala Turistička zajednica TK sa 3.000 KM je i poboljšanje infrastrukture dječijeg zabavnog parka u sklopu kompleksa Panonskih jezera. Ukupna vrijednost projekta je 10.000 KM.

„Sa akcentom na djecu sa posebnim potrebama u invalidskim kolicima, želja nam je da i toj populaciji djece omogućimo komotniji i bolji boravak i bolju zabavu na kompleksu slanih jezera“, pojasnio je Maid Porobić, direktor JP Panonica Tuzla.

S obzirom da se većina manifestacija kojima je cilj promocija turizma u kantonu, neće ni održati ove godine zbog pandemije korona virusa, nijedna nije dobila novčanu podršku, a Turistička zajednica TK, odlučila je ta sredstva usmjeriti na saniranje posljedica pandemije u turizmu. Tako je iako prvobitno planirano 120.000 KM, po ovom Javnom pozivu dodijeljeno tek 59.000 KM.

„Ostatak sredstava je planiran za određene aktivnosti koje nisu vezane za manifestacije, a tiču se unapređenja turističke pomoći. Pokrenuta je inicijativa, mi moramo donijeti kriterije po kojima će se vršiti raspodjela tih sredstava“, kazala je Dželmina Huremović, pomoćnica ministra za trgovinu i turizam TK.

Direktor  Turističke zajednice TK najavio je rebalans Budžeta ove institucije u koji će biti uvrštena i preostala sredstva iz ovog poziva.

„A nadamo se i nekom drugom javnom pozivu, kao i izlaženje u susret svim onim koji se bave turizmom i ugostiteljstvom vezane za određene subvencije i pomoći, naravno onoliko koliko nam bude budžet i zakon dozvoljavao“ pojasnio je Mešković, direktor Turističke zajednice TK.  Projekti su danas zvanično potpisani, a realizirani bi trebali biti do kraja godine.