Turistička zajednica TK potpisala 26 ugovora za projekte unaprjeđenja turizma na području kantona

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Turistička zajednica TK prošlog mjeseca objavila je Javni poziv o odobravanju bespovratnih sredstava za unaprjeđenje turizma i turističke ponude u TK. Ovo je šesti put da Turistička zajednica TK dodjeljuje bespovratna sredstva za razvoj i promociju turizma na području našeg kantona.

“Jedini na području TK kao institucija Turistička zajednica TK direktno plasira sredstva za razvoj turizma za napredak i za izgradnju te turističke infrastrukture. Ono što je neophodno našem kantonu. Sve to utječe na poboljšanje cjelokupne turističke slike” – istakao je Miralem Mešković, direktor Turističke zajednice TK.

Po ovom javnom pozivu, aplikanti su imali mogućnost konkurisati u dvije kategorije i to kategorija za sufinansiranje turističke infrastrukture i sufinansiranje manifestacija turizma, sporta, kulture i historijskih značajnih datuma. Ukupna vrijednost projekta je 50.000 KM.

“Stigao je veliki broj aplikanata, njih 26 prošlo je konkursnu proceduru. Imamo interesantnu paletu projekata od rekonstrukcije i pravljenja dječijih igrališta. Sajma zdrave hrane, ruralnog turizma, snimanje promotivnih spotova u korist Turističke zajednice TK itd. Implementacija treba da se završi do 30. juna 2020. godine” – naglasio je Edin Buševac, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Prve pahulje snijega i pravu zimsku čaroliju, ove godine upotpunit će sada već tradicionalno klizalište u Tuzli. I ove godine klizni podijum bit će postavljen na Panonici u Tuzli. Svi ljubitelji ovog sporta, neka zagriju svoje noge, nauče nove pokrete na ledu i prepuste se uživanju u zimskim noćima, jer ove godine nas na klizalištu očekuju i noviteti.

“Već smo spremni za predstojeću zimsku sezonu. To je naše veliko gradsko klizalište. Ove sezone smo ga još i povećali i to je ta podrška od Turističke zajednice TK. Mi očekujemo krajem mjeseca da krenemo u taj posao, i ovo je 12 sezona. Očekujemo preko 20.000 klizača i to je dio turističke ponude Grada Tuzla i TK” – pojasnio je Maid Porobić, direktor JKP „Pannonica“ Tuzla.

Prvi put podršku Turističke zajednice TK za realizaciju projekta dobio je i Bosanski kultruni centar Živnice. Cilj njihovog projekta u očuvanju turizma na području našeg kantona jeste konekcija sa našim ljudima koji žive van zemlje.


“Riječ je o projektu Dani dijaspore koju mi organizujemo evo treću godinu zaredom. Cilj je spajanje našeg građanstva koje živi ovdje, sa našim građanstvom koje živi u zemljama zapadne Evrope” – istakao je Elmir Krivalić, direktor BKC Živinice.

Budući da je Turistička zajednica TK odlučila podržati i manifestacije posvećene značajnim datumima, Kulturno umjetničko društvo Sloga iz Miričine, odlučilo se folklornim manifestacijama obilježiti Dan nezavisnosti naše domovine.


“Aplicirali smo na projekat prikaza narodnog običaja „Ratipka svadba“. To ćemo izvesti za dan nezavisnosti BiH 1.marta” – kazao je Muhamed Okanović, KUD „Sloga“ Miričina.

Ovakvim i sličnim projektima podiže se svijest građana o ljepotama našeg kantona, ali i unaprjeđuju svi postojeći potencijali i ljepote koje imamo, zaključeno je danas u Turističkoj zajednici TK.