5.5 C
Tuzla
07.12.2022.

Turković: Historijska odluka za našu državu i građane

Odluka Evropske komisije da preporuči Vijeću EU dodijeljivanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji za Bosnu i Hercegovinu dobrodošla je i historijska za našu državu i građane, ocijenila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

– Ovo je snažna poruka građanima BiH kojoj smo se nadali i ranije, da je naša budućnost unutar evropske porodice – poručila je Tutrković putem Facebooka.

Pozdravila je napore država članica Evropske unije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status, čime bi se podstakle reforme i ispunjavanje neophodnih uvjeta prije otvaranja pregovora o pristupanju u Evropsku uniju.

Smatra da je oživljavanje ovog procesa od vitalnog značaja za građane i državu Bosne i Hercegovine te stabilizaciju cijele regije.

– Kada je u pitanju Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine koji je prezentirala Evropska komisija, izražavam posebno zadovoljstvo činjenicom da smo ostvarili važan napredak u usklađivanju vanjske politike Bosne i Hercegovine sa vanjskom politikom Evropske unije te povećali stepen pridruživanja stavovima EU. Taj napredak je prepoznat u izvještaju EU.
Uprkos pritiscima i pokušajima da se onemogući, apsolutno zakonito i utemeljeno pridruživanje stavovima EU, uspjeli smo uz podršku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i člana predsjedništva BiH Željka Komšića, da značajno uskladimo svoju vanjsku politiku sa EU, posebno u pogledu situacije u Ukrajini. Ovo je potvrda da su naši napori vidljivi i u interesu građana Bosne i Hercegovine te su zasigurno doprinijeli i pozitivnom mišljenju Evropske komisije o kandidatskom statusu – navela je Turković.

 

POSLJEDNJE DODANO