Tužilaštvo BiH dobija digitalnu arhivu dokaza u predmetima ratnih zločina

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), Bruce G. Berton, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija i glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić potpisali su danas Memorandum o razumijevanju u cilju pružanja podrške izradi digitalne arhive dokaza kojima raspolaže Tužilaštvo BiH u predmetima ratnih zločina.

Ističući važnost dugogodišnje saradnje sa Tužilaštvom BiH i VSTV-om, ambasador Berton je izjavio:

”Memorandum o razumijevanju, potpisan u okviru Projekta unapređenja procesuiranja predmeta ratnih zločina, omogućit će izradu elektronske baze podataka koja će sadržavati sve dokaze kojima raspolaže Tužilaštvo BiH. Ova digitalna arhiva predstavlja važan korak naprijed u procesuiranju predmeta ratnih zločina na državnom nivou, a njena izrada jedna je od preporuka iz izvještaja sutkinje Joane Korner iz 2016. godine”.

”Aktivnosti u okviru ovog projekta, vrlo su bitne za rad na predmetima ratnih zločina, jer u svakom predmetu postoji velika količina dokaznih materijala te je vrlo korisno imati digitalnu arhivu dokaza koja će omogućiti brži i efikasniji pregled dokaza te njihovo lakše sortiranje i pripremu u vrlo složenim predmetima. Navedeni proces značajno će olakšati rad i doprinijeti ubrzanju procesuiranja predmeta ratnih zločina, što je od značaja svim sudionicima u postupku”, istakla je glavna tužiteljica Tadić.

Predsjednik Tegeltija je rekao: ”Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine pozdravlja i podržava svaki vid saradnje sa međunarodnim organizacijama koji za cilj ima jačanje vladavine prava i uspostavljanje funkcionalnog sistema koji će biti od koristi, kako sudijama i tužiocima u njihovom radu, tako i cjelokupnoj bosanskohercegovačkoj javnosti. Naš zajednički cilj je da se predmeti ratnih zločina okončaju u što optimalnijem roku kako bi, u konačnici, teško breme rata ostavili iza nas i posvetili se uspostavljanju kvalitetnog pravosudnog sistema”.

Projekt unapređenja procesuiranja predmeta ratnih zločina realizira Misija OSCE-a u BiH, sredstvima Vlade Velike Britanije.

Britanski ambasador u BiH, Matthew Field, izjavio je: ”Vlada Velike Britanije posvećena je promoviranju vladavine prava u Bosni i Hercegovini. Krivično gonjenje osoba odgovornih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid važna je pretpostavka za ostvarenje pravde i stvaranje trajnog mira. Ovaj projekt predstavlja nastavak našeg zajedničkog rada sa OSCE-om na prevazilaženju izazova koji otežavaju procesuiranje predmeta ratnih zločina na državnom nivou. Taj rad doveo je do niza preporuka sadržanih u izvještaju sutkinje Korner, uključujući i izradu ove baze podataka”.

Ambasador Field je istakao da preporuke još uvijek imaju veliki značaj, što se posebno odnosi na preporuke u vezi sa ponovnim osnivanjem timova koji će biti odgovorni za određena geografska područja i uvođenjem sistema mentorske podrške za nove tužioce.

”Odajemo priznanje glavnoj tužiteljici na njenoj posvećenosti provedbi ovih preporuka koje će dovesti do efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina i dodatno ojačati Tužilaštvo BiH, te mu omogućiti da se posveti radu na složenijim predmetima protiv visoko rangiranih počinilaca”, kazao je.

Misija OSCE-a u BiH i Britanska ambasada u Sarajevu ponovo su istakli svoju spremnost da nastave pružati podršku pravosudnim institucijama u BiH, u cilju efikasnog procesuiranja predmeta ratnih zločina, te izgradnje snažnog, neovisnog i efikasnog pravosuđa.