Tužilaštvo BiH donijelo Naredbu o neprovođenju istrage u slučaju afere ‘vrbovanje selefija’

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Tužilaštvo BiH donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage protiv Krešić Mije zamjenika ministra sigurnosti BiH, Đaković Mate, novinara i Bandić Ivana Generalnog konzula R Hrvatske u BiH Konzulat u Tuzli, a nakon izvršenih provjera u predmetu koji je Tužilaštvo BiH formiralo po službenoj dužnosti a u svezi navoda iznesenih na jednom internet portalu u okviru kojih je navedeno da navedene osobe sudjeluju u nezakonitim aktivnostima povezanim sa vrbovanjem državljana BiH u svrhu nezakonitih aktivnosti na području BiH, a povezanih sa pripadnicima selefijskog pokreta. 

U predmetu su saslušani Đaković Mato, Krešić Mijo, Avdić Avdo, Mektić Dragan, osoba Č.H. koja se pojavljuje u određenim video materijalima, Hasanspahić Midhat, Mehmedagić Osman, a zatražene su informacije i od policijskih agencija u BiH (Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Granična policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i dr.), a sve u cilju provjere da li je bilo koja policijska agencija imala saznanja o navedenom.

Svi saslušani svjedoci, osim Avdić Avde koji nije pitan o navedenoj problematici, iz razloga jer postoje zakonske prepreke za njegovo saslušanje, nisu iznijeli bilo kakva saznanja da su navedene tri osobe sudjelovale u prethodno opisanim aktivnostima. Takvih saznanja nije imao ni svjedok Č.H.  Sva saslušanja svjedoka snimljena su audio-video tehnikom, saopćili su iz Tužilaštva.

Policijske agencije su u svojim izjašnjenjima obavjestile Tužilaštvo BiH da one nisu raspolagale bilo kakvim informacijama o aktivnostima objavljenim na portalu, kao ni Vijeće ministara BiH niti Predsjedništvo BiH.

”Nadalje u tijeku vršenih provjera, otvorila su se druga pitanja proizašla iz medijskih izvještaja i saznanja o vrbovanju državljana BiH od strane osoba koje su se  navodno predstavljale kao uposlenici sigurnosnih i obavještajnih službi drugih zemalja, pa su u okviru predmeta započete aktivnosti, koje će se rješavati putem Međunarodne pravne pomoći sa R Hrvatskom i R Slovenijom, a radi rasvjetljavanja svih okolnosti. Tužilaštvo BiH,  u narednom periodu nastavit će rad na predmetu te po okončanju svih aktivnosti o svemu informirati javnost, a u svrhu zaštite vladavine prava i  sigurnosti svih građana BiH,” navode iz Tužilaštva BiH.