5 C
Tuzla
04.12.2022.

Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije o krivičnom procesuiranju predmeta

U Tužilaštvu BiH održava se radni sastanak tužilaca koji rade na predmetima ratnih zločina u Tužilaštvu BiH i Tužilštva za ratne zločine Republike Srbije, a centralne teme sastanka odnose se na krivično procesuiranje predmeta u kojima dva tužilaštva realizuju saradnju i komunikaciju, razmjenu informacija i dokaza i druge procesne aktivnosti.

U okviru sastanka, potpisan je i Sporazum o razumijevanju u oblasti podrške svjedocima, oštećenima i žrtvama radi njihovog učešća u krivičnim postupcima za ratne zločine, a koji su potpisali glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić i glavni tužilac Tužilaštva za ratne zločine Srbije, Snežana Stanojković.

Ovaj sporazum nastojat će žrtvama i svjedocima olakšati učestovanje u sudskim procesima, a takođe će omogućiti bržu i direktniju saradnju dvaju pravosudnih institucija, naročito u oblasti koordinacije aktivnosti povezanih sa svjedocima i žrtvama, koje su neizostavni dio svakog sudskog postupka u predmetima za ratne zločine, a koji se u mnogim predmetima mogu nalaziti u jednoj ili drugoj državi.

Sporazum će olakšati komumnikaciju sa svjedocima, organizovanje njihovog svjedočenja, kao i druge aktivnosti koje su direktno povezane sa aktivnostima oštećenih osoba u predmetima ratnih zločina. Tokom posjete i radnog sastanka tužilaca, bit će razgovarano o pomoći i asistenciji u predmetima u kojima dva tužilaštva već ostvaruju komunikaciju i saradnju.

 

POSLJEDNJE DODANO