Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv haškog osuđenika Milana Lukića za zločine u Štrpcima

 

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Milana Lukića, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih na području Višegrada. Optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine ga tereti za zločine nad otetim putnicima u stanici Štrpci, Opština Rudo, u februaru 1993. godine.

Iz Državnog tužilaštva su saopćili da su nakon ispitivanja Lukića, u svojstvu osumnjičenog, koji se nalazi na izdržavanju kazne, izrečene u Sudu u Den Haagu, ispunjeni posljednji procesni uslovi za podizanje optužnice.

Lukića je Haški tribunal 2012. osudio na doživotnu kaznu zatvora koju od februara 2014. izdržava u Estoniji.

Prema navodima optužnice koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivnje, Lukić se tereti da je zajedno sa komandirima i drugim pripadnicima Interventne čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovao je u planiranju i organiziranju otmice putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz prinudno zaustavljenog voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar u mjestu Štrpci.

”Nakon otmice 18 osoba bošnjačke nacionalnosti, državljana Srbije i Crne Gore sa područja Sandžaka, jedne osobe hrvatske nacionalnosti iz Beograda i jedne NN osobe arapskog porijekla, Lukić je zajedno sa drugim pripadnicima VRS, učestvovao u odvođenju otetih osoba u školu u mjestu Prelovo, gdje su pretučeni, mučeni, zlostavljani i opljačkani, nakon čega su odvezeni u mjesto Musići, gdje je lično sudjelovao u ubistvu otetih osoba, čija tijela su bačena u rijeku Drinu”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Od 20 osoba, kako navode iz Tužilaštva BiH, pronađeni su posmrtni ostaci četiri žrtve, dok se za ostalima još uvijek traga.

Za ubistvo 20 putnika otetih iz voza u Štrpcima 1993. godine u Sudu BiH je u toku postupak protiv Luke Dragičevića, Bobana Inđića, Obrada i Novaka Poluge, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Petka Inđića, Radojice Ristića, Vuka Ratkovića i Miodraga Mitrašinovića.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici VRS-a.

Sa njima je bio optužen i Mićo Jovičić koji osuđen na pet godina zatvora nakon što je sa Državnim tužilštvom sklopio sporazum o priznanju krivnje.

(RTV Slon/BIRN)