Tuzla će biti uzor Opštini Pljevlja u toplifikaciji grada

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Tuzla će biti uzor Opštini Pljevlje u realizaciji projekta toplifikacije ovog crnogorskog grada. Dogovoreno je to prilikom posjete delegacije ove opštine predstavnicima Grada Tuzla i nadležnih institucija.

Opština Pljevlja jedna je od lokalnih zajednica regije Sandžak koja pripada Crnoj Gori, a broji oko 40 hiljada stanovnika. Ova opština svrstava se među regionalne lidere po zagađenosti zraka u zimskom periodu. Tome doprinosi činjenica da se stanovništvo grije na ugalj putem individualnih ložišta. Istina je da postoji manji sistem za zagrijavanje objekata kolektivnog stanovanja, ali ne svih. Cilj je u narednom periodu da se to vrši organizovano putem Termoelektrane Pljevlja. U tome će im pomoći iskustva Tuzle u kojoj je organizovano zagrijavanje objekata počelo daleke 1980. godine. Delegacija iz Pljevalja bit će u prilici u Centralnom grijanju Tuzla dodatno se edukovati o načinu toplifikacije grada.

”Koliko god bude trebalo da naši ljudi idu u Pljevlja kod realizacije ovih pljevaljskih projekata daljinskog grijanja ili nekih drugih projekata mi ćemo slati. Raduje me prijateljstvo, saradnja, dajemo podršku a onda ćemo i mi dobiti podršku, mislim da je to smisao svakog prijateljstva”, naveo je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović navodi da Elektroprivreda ulaže značajna sredstva za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane Pljevlja.

”U okviru toga se i radi ova toplifikacija odnosno stvaranje uslova za grijanje grada. Pred nama su veliki poslovi. Tuzla nam je uzor, i Tuzlu ćemo ponekad dosadno moliti za savjete”, kaže predsjednik Opštine Pljevlja.

O ovom problemu se u crnogorskoj opštini govori već 30-tak godina i tada su, navodi Golubović trebali uraditi toplifikaciju grada, međutim nedostajala su sredstva za realizaciju. Sada uz iskustva iz Tuzle žele savladati sve prepreke koje bi mogle biti na putu dobijanja daljinskog grijanja u Pljevljima. Pored toga pokušat će razmijeniti iskustva i u rješavanju problema kanalizacione i vodovodne mreže.           

”Danas u razgovorima ali i u prethodnom periodu vidimo da je Tuzla riješila i da rješava probleme koje također imamo u Pljevljima vezano za kanalizaciju, vezano za vodu tako da je pred nama siguran sam ozbiljna prijateljska saradnja u narednom periodu”, ističe Golubović.

Tuzla i Pljevlja će u budućnosti raditi i na zajedničkim projektima prekogranične saradnje a koji se tiču kulture i sporta.

”To je odmah naredno, prekogranična saradnja, kako možemo zajednički konkurisati za neke pare evropske i onda ih podijeliti kako smo to u mnogo slučajeva već radili”, naveo je Imamović.

Svi ti projekti, kako je rečeno na sastanku, provodit će se s ciljem stvaranja boljih uslova za život građana ove dvije lokalne zajednice.