Tuzla domaćin konferencije o obrazovanju „Otvorena škola u zajednici – škola za sve“

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Porukom kako je važno bez prestanka ulagati u obrazovanje svakog pa i bosanskohercegovačkog društva danas je u Tuzli organizovana konferencija „Otvorena škola u zajednici – Škola za sve“. Ovaj deveti po redu skup ponovo je na jednom mjestu okupio brojne stručnjake i prosvjetne radnike koji, iz dana u dan, nastoje obrazovanje u našoj zemlji učiniti kvalitetnijim.

“Nismo najgori, nismo ni najbolji. Mi smo takvi kakvi jesmo. I baš zbog tog konteksta i kulture u kojoj živimo, trebamo zajedno graditi ono što bi bilo najbolje rješenje za bh. obrazovanje.” – kaže Edina Malkić, direktorica MIOS-a.

Zato je ova konferencija bila povod da se diskutuje o globalnim i nacionalnim perpsektivama, ali i o bh. obrazovanju u tom kontekstu, baš kao što je, između ostalog obrađena tema multisektorske saradnje koja se smatra preduslovom za neophodne promjene u radu sa učenicima.

“Potencijala ima, želje ima, volje ima. Imamo obrazovane ljude koji zaista pokušavaju, u uslovima u kojima se nalazi naša država, mi smo na nekom zadovoljavajućem nivou jer ako ništa, barem informišemo djecu o tim savremenim tokovima. Nadam se da ćemo vremenom moći doći do realizacije brojnih aktivnosti koje zahtijevaju potporu.” – ističe Majda Štum Džaferagić, profesorica bosanskog jezika.

Naročito zanimljiva, učesnicima je bila plenarna diskusija o rezilijentnosti kao potencijalu za sveobuhvatnu podršku razvoju djece u obrazovanju – tema kojom se nastavnicima ponovo vraća prvobitni značaj u odgojno-obrazovnom procesu, a roditeljima pomaže u roditeljstvu.

“Moje iskustvo s nastavnicima je da više zbog pritiska roditelja i društva i izostanka institucionalne podrške se više boje onoga što će se dogoditi. Nastavnici, ja bih rekla, su još uvijek oni odrasli koji puno objektivnije shavataju šta sve djeca mogu od današnjih roditelja.” – kaže za RTV Slon Ivana Sadajić, predavač na konferenciji.

Konferenciju „Društveni utjecaj i promjene kojima škole doprinose bh. društvu“ organizovalo je tuzlansko Međunarodno udruženje interaktivnih otvorenih škola koje godinama unazad, u zemlji i regionu iznalazi module kvalitetnije saradnje učenika i profesora, a kroz povezivanje škola koje su pozitivni primjeri da obrazovanje može biti kvalitetnije.