Tuzla i Užice u novom projektu – Recikliranje otpada u prigradskim sredinama

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Tuzla i Užice ponovo učestvuju u projektu prekogranične saradnje u oblasti upravljanja komunalnim otpadom.

Stanovništvo prigradskih naselja iz Tuzle i Užica, po pet hiljada domaćinstava, učestvovat će u projekta ”Predgrađa recikliraju – uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima”. Dobit će po dvije kante za ambalažni i miješani otpad, što znači da se građani tih područja uključuju u pravilno upravljanje otpadom. Projekat je predvidio i nabavku opreme za komunalna preduzeća i kamiona za odvoz ovog otpada.

”Projekat će pokušati educirati građane šta znači i zašto je važno da se vrši primarna selekcija otpada. Moram reći da u BiH ponestaje prostora za deponovanje i da mi nemamo alternative, moramo proširiti tu mrežu kako bi produžili vijek trajanja naše deponije”, navodi Admir Bećirović, direktor JKP ”Komunalac” Tuzla.

Želja je da se reciklovani otpad ponovo vrati u proizvodnju. Vrijednost projekta je 710 hiljada eura, a osim tuzlanskog Komunalca učesnici su Regionalni centar za upravljanje otpadom ”Duboko” i Javno komunalno preduzeće ”Bioktoš” Užice, te Centar za ekologiju i energiju Tuzla.

”Projekat je vrlo značajan jer životna sredina nije vlasništvo pojedinca, jedne lokalne samouprave nego šireg područja gdje moramo zajednički da radimo, da rješavamo probleme u životnoj sredini”, kaže Momir Milovanović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom ”Duboko” Užice.

Građani su, kako navode iz komunalnih preduzeća, ranije pokazali interes za učešće u ovakvim projektima. Iskustva projekta selekcije otpada koji je proveden u obrazovnim ustanovama u godinama iza nas, su pozitivna.

”Naišli smo na pozitivne komentare. Moram reći da taj projekat i danas živi, da smo ga proširili i to je primjer kako će funkcionisati ovaj projekat koji je danas započet”, ističe Bećirović.

Novi projekat prekogranične saradnje ova dva grada predvidio je i edukativne sadržaje za građane po mjesnim zajednicama, ali i individualna savjetovanja.

Provedba projekta će trajati 18 mjeseci. Na prvom sastanku projektnog tima iz Tuzle i Užica potpisan je Sporazum o partnerstvu, a razgovarano je i o budućim projektima i pozivima Evropske unije na koje bi partneri mogli aplicirati i nastaviti rješavati probleme u oblasti zaštite životne sredine.