Tuzla: Savjeti mjesnih zajednica i odbori etažnih vlasnika zaduženi za brigu o starijim sugrađanima

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Krizni štab Grada Tuzla donio je na dvije nove naredbe.

Prvom naredbom, kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik i komandant Gradskog štaba civilne zaštite Tuzla: ”uključujemo savjete mjesnih zajednica, sekretare mjesnih zajednica i odbore etažnih vlasnika u borbu protiv korona virusa. Naređuje se savjetima i sekretarima mjesnih zajednica, kao i odborima etažnih vlasnika na području grada Tuzle, da prikupe i dostave informacije o osobama kojima je naredbom Federalnog štaba civilne zaštite zabranjeno kretanje jer imaju preko 65 godina, a koji nemaju srodnike ili druge osobe koje im pomažu. Također se očekuje da savjeti MZ prikupe podatke i o drugim ugroženim osobama, kojima je potrebna pomoć drugih lica za nabavku osnovnih životnih namirnica, za nabavku lijekova, odlazak po recepte, plaćanje usluga i slično. ”

Druga naredba odnosi se na dostavljanje informacija o licima koja su boravila u inostranstvu i koja su se vratila na područje mjesne zajednice, bez obzira na vrijeme i način saznanja, a mi ćemo te podatke proslijediti nadležnim organima.”

Također, donesena je Naredba koja se tiče svih šaltera i centara za pružanje usluga na području grada, bilo da se radi o Centru za pružanje usluga građanima u Gradu Tuzli, ili se radi o bankama, poštama i sl. Naredbom je propisana obaveza poštovanja distance između stranaka, te obavezna preventivna zaštita šalterskih radnika, kao i stranaka.

Komandant Gradskog štaba Civilne zaštite Tuzla, Jasmin Imamović poručio je građanima:

”Ugroženi smo, ozbiljno smo ugroženi, napadnuti od koronavirusa. Ne možemo ga drugačije pobijediti osim da poštujemo mjere državne Koordinacije, Federalnog štaba civilne zaštite, Kantonalnog štaba i Gradskog štaba civilne zaštite.”

”Pobijedit ćemo ga tako što ga uništimo, a uništiti ga možemo samo ako poštujemo sve naredbe I preporuke zvaničnih organa. Držimo distancu, jer virus umire kada mu se onemogući da pređe sa čovjeka na čovjeka i ostanimo kod kuće.”