Tuzla se jučer pržila na 38 stepeni, četiri osobe doživjele temperaturni kolaps

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Ekstremne vrućine zahvatile su jučer Bosnu i Hercegovinu, a vrhunac toplinskog vala bio je i u zapadnim dijelovima Evrope. Iza nas je i tropska noć, neki kažu i najtoplija u ovom dijelu godine, tako je na jugu zemlje u 20:00 sati izmjerena temperatura od 34 stepena Celzijusa, dok je u Tuzli sinoć u isto vrijeme bilo 30 stepeni. Kada je riječ o zdravlju stanovništva, pravila više nema, nisu samo starije osobe podložne zdravstvenim tegobama uslijed visokih temperatura zraka. Pomoć doktora zatražilo je i mlađe, radno sposobno stanovništvo. U protekla 24 sata četiri mlade osobe doživjele su temperaturni kolaps zbog čega doktori savjetuju prilagodbu dnevnih aktivnosti hladnijem dijelu dana.

“Porast pacijenata je za 30 do 40 posto, veliki broj pacijenata se obratio Službi hitne medicinske pomoći. Oko 30-tak pacijenata je bilo kojima smo intervenisali na terenu. Prenešeno je da su četiri mlade osobe imale temperaturni kolaps koji se brzo riješio nakon ordinirane terapije ovdje ili na terenu. Uglavnom se radilo o nadoknadi volumena tekućine.”, kazao je prim.dr.med.sci. Hajriz Alihodžić, Služba hitne medicinske pomoći DZ Tuzla.

Zbog vrućih dana kojih će biti još podsjećamo na nekoliko savjeta o tome kako preživjeti nesnosne vrućine. Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te bolesnici oboljeli od šećerne bolesti. Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi.

Nosite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako izlazite napolje, stavite šešir ili kapu i sunčane naočale. Pijte redovno, ali izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Važno je piti dovoljno tekućine ali ne naglo. Jedite češće male obroke.

Temperatura zraka ovih dana zagrijala je i Panonska jezera pa je temperatura vode bila 28 stepeni Celzijusa, dok su slapovi bili na 25 stepeni. Jučer se Tuzla pržila na 38 stepeni Celzijusa, kažu zvanični podaci, mada je zbog visoke vlažnosti osjet vrućine bio nešto veći. Vrućine će narednih dana malo popustiti, stiže nam grmljavina i oblačno vrijeme. Osim u Evropi, temperaturni rekord prema prognozama meteorologa bit će oboren i u Sjedinjenim američkim državama, tako da se u nekim dijelovima očekuju temperature i do 47 stepeni Celzijusa.