Tuzla: U subotu Svečana akademija povodom Dana kulture Republike Slovenije

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U subotu 8. februara u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla od 19 sati bit će održana Svečana akademija povodom Dana kulture Republike Slovenije (Prešernov dan) u organizaciji Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla.

Prešernov dan je slovenski kulturni i državni praznik – neradni dan u Republici Sloveniji, koji se obilježava 8. februara, na godišnjicu smrti najvećeg slovenskog pjesnika Franceta Prešerna. Tog dana se održava centralna državna proslava, na kojoj se dodjeljuju Prešernove nagrade i nagrade Prešernovog sklada za vrhunska dostignuća na području umjetnosti u Sloveniji.

”Slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, želimo proslaviti i u Tuzli! U subotu, 8. februara, slavimo kulturu! U Republici Sloveniji se otvaraju vrata muzeja, pozorišta, galerija i nude besplatne posjete raznim kulturnim događajima. Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla želi prenijeti dio te atmosfere i građanima Tuzle otvoriti vrata Kristalne dvorane u Hotelu Tuzla, u kojoj će se slaviti kultura pjesmom, pričom, druženjem”, stoji u pozivu građanima iz Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla.

Svečanoj akademiji će prisustvovati ambasadorica R. Slovenije u BiH, Nj. E. Zorica Bukinac.