Tuzla – Veliki uspjeh mlade pjesnikinje Slađane Lazić

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U Srpskom prosvjetno i kulturnom društvu ‘Prosvjeta’ u Tuzli uručena je, ranije ove sedmice, nagrada Slađani Lazić mladoj pjesnikinji nagrađenoj na takmičenju u Italiji 2020. godine.

Slađana Lazić je osvojila treću nagradu na XVI Međunarodnom poetskom i pozorišnom takmičenju ‘Kastelo di Duino’ u Trstu, najvećem takmičenju mladih pjesnika u svijetu, koje se organizuje pod pokroviteljstvom predsjednika Italije i italijanske nacionalne komisije za UNESCO, a u organizaciji Udruženja ‘Poezija i solidarnost’.

– Zbog pandemijskih mjera, svečana dodjela nagrada je odgođena, pjesnici su predstavljeni putem video prezentacije u martu 2020. nadajući se da će u augustu prilike biti bolje i svečanost održana. Ponovo je zbog mjera došlo do odgađanja. Organizator je odlučio da nagrade, ipak, proslijedi nagrađenima jer je teško predvidjeti da li će i kad svečanost uopšte moći da se organizuje. Nagrada se sastoji od diplome, plakete, antologije u kojoj su objavljene najbolje pjesme sa takmičenja na italijanskom i engleskom jeziku i novčane nagrade. Dio novčane nagrade Slađana je proslijedila za djecu oboljelu od malignih bolesti – navodi se.

– To je Slađanin veliki uspjeh, a i radost za SPKD ‘Prosvjeta’ u Tuzli čiji je član. Još od osnovnoškolskih dana bila je članica Sekcije ‘Jutra plavog sljeza’ (Škola srpskog jezika) i osvajala nagrade na literarnim takmičenjima, a pjesme su štampane u zbornicima festivala – navodi se u saopćenju.

Pjesnički put nastavila je u Prosvjetinom književnom klubu pod mentorstvom Mirjane Lazarević, koja je prati i usmjerava još od njenih prvih radova. Osim pisanja bavi se crtanjem, slikarstvom i grafičkim dizajnom, što joj pomaže da talenat iskaže i na vizuelno prijemčivije načine.

Uskoro će biti objavljena prva zbirka pjesama te darovite mlade poetese, uz pomoć Grada Tuzla i SPKD ‘Prosvjeta’ u Tuzli.

RTVSlon/Fena