Tuzlak prijavio rođaka za terorizam pa priznao da je laž

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Optuženi Suad Jukanović priznao je krivicu da je u decembru 2016. godine putem društvene mreže uputio jednom diplomatskom predstavništvu u Bosni i Hercegovini lažnu prijavu da je njegov rođak povezan sa terostičkim aktivnostima, te je osuđen na osam mjeseci uvjetno.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH optuženi Jukanović je 22.decembra 2016. godine uputio lažnu prijavu protiv svog rođaka, tako što je putem društvene mreže uputio lažnu prijavu, zbog navodne povezanosti sa planiram terorističkim aktivnostima.

„Poruku je poslao na korisnički nalog jednog diplomatskog predstavništva u BiH, sa sjedištem u Sarajevu, što je kod uposlenika izazvalo uznemirenje.

Provedenim provjerama koje su provele agencije za provođenje zakona, utvrđeno je da izneseni navodi nisu istiniti i da je navedena osoba lažno prijavljena“, stoji u saopćenju Tužilaštva.

U skladu sa sporazumnim priznanjem, Jukanović je osuđen na osam mjeseci uvjetno. Kazna se neće izvršiti ako optuženi ne počini novo krivično djelo u periodu od dvije godine.

Sporazumnim priznanjem krivice optuženi se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.