3.9 C
Tuzla
30.11.2022.

Tuzlak Sead Mulić prodaje kolekciju dresova kako bi bolesnim mališanima dao novu priliku za život

Sead Mulić kolekcionar i veliki humanitarac iz Tuzle, 28 godina skuplja dresove sportista. Do sada je skupio 120 dresova, među kojima su i dresovi nekih od najvećih sportista Bosne i Hercegovine i regije. Iako, kako kaže, nikada nije pomislio da bi prodao svoju kolekciju, zbog djece hospitalizovane u tuzlanskoj Klinici za dječije bolesti, odlučio je to učiniti. Dresove će prodati na aukciji, a sav prikupljeni novac će biti upotrijebljen za nabavku respiratora mališanima koji se bore za život. Na ovu ideju je, kaže, došao spontano, zajedno sa suprugom.

Zadnji put prije nekoliko mjeseci sam kontaktirao jednog fudbalera i zamolio da mi ostavi dres. Kad sam završio razgovor, supruga me pitala “dokle više sa dresovima, gdje će ih držat” i onda mi je dala ideju da uradim neku dobru stvar, rekla mi je da ih nigdje ne mogu izložit, niti ih mogu stavljati u jednu sobu jer živimo u stanu i tako smo došli na ideju da napravimo aukciju da kupimo nešto za mališane”, priča Mulić.

Svoju ideju ubrzo je pretočio u djelo. U razgovoru sa ljekarima Klinike za dječije bolesti je odlučeno da se nabavi aparat za mehaničku ventilaciju, kako bi svi mališani, kojima je potreban ovaj aparat dobili novu priliku za život. Godišnje kroz odjel Intenzivne njege prođe oko 500 mališana, a vrlo često nekima od njih bude neophodna mehanička ventilacija. Iako Klinika ima deset takvih aparata, to, kažu, nije dovoljno, jer oni se nikada i ne gase.

Predvidjeti potrebu za mehaničkom ventilacijom ne može niko na svijetu. U jednom momentu možete imati tri para blizanaca, a isto tako i ne mora biti potrebe. Nama ako je aparat prijeko potreban možemo uzeti sa reanimacije. Niko na svijetu ne može imati dovoljno, niti viška”, kazala je u izjavi za RTV Slon prof. dr. Devleta Hodžić, šefica Odjeljenja za intenzivnu terapiju i njegu u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla

Jedan aparat za mehaničku ventilaciju košta najmanje oko 50 hiljada maraka, zavisno od specifikacija, a takvi aparati se redovno servisiraju kako bi pacijenti bili potpuno sigurni.

Pored mehaničke ventilacije, Odjeljenju intenzivne njege potreban je multidisciplinarni pristup i primjena svih savremenih i dijagnostičkih i terapijskih metoda kako bi procenat preživljavanja bio bolji, kako bi se što prije oporavili i vratili se u normalne tokove”, istakla je doc. dr. med. sc. Lejla Osmančević, v.d. načelnika Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla

Mulić je, nakon što je odlučeno koji aparat će biti nabavljen, svoju ideju predstavio Fondaciji tuzlanske zajednice, koja ga je podržala u realizaciji.

Sead nas je oduševio svojom srčanošću i odlučnošću i idejom koju je podijelio sa nama. Na tom sastanku nas je bilo troje s njim, i svi smo se odmah očima dogovorili da želimo podržati ovu ideju”, kazala je Jasna Jašarević, direktorica Fondacije tuzlanske zajednice.

Cilj je da se kroz ovu kampanju prikupi 50 hiljada maraka, a ukoliko nakon završetka aukcije bude prikupljeno i više novca i ta sredstva će biti upotrijebljena za nabavku druge opreme.

Životi i zdravlje djece su prioritet ispred svih dresova, ispred bilo kakvog materijala, bez obzira na emotivnu vrijednost koju ja imam. Naravno da je glavni cilj da se djeci pokloni aparat da imaju svi podjednak tretman liječenja, ali cilj mi da animiram i druge građane u BiH”, kazao je Sead Mulić.

Kampanja će biti pokrenuta danas, a trajat će do 31. decembra. Sve informacije za učešće su dostupne na online platformi doniraj.ba ali i putem društvenih mreža.

POSLJEDNJE DODANO