Tuzlak uhapšen zbog sumnje da je krijumčario oružje i vojnu opremu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 
Osumnjičeni je pod istragom zbog krijumčarenja veće količine ručnih bombi, automatskih pušaka, pištolja, te drugih vrsta oružja, iz BiH prema Holandiji. Tužilaštvo BiH ostvarilo značajnu saradnju sa partnerskim agencijama SR Njemačke.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog pritvora za osumnjičenog:

  • Hrvatović Alena, rođenog 1979. godine u Tuzli.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se za međunarodno krijumčarenje veće količine oružja i vojne opreme, koja je bila namijenjena ilegalnom tržištu Holandije, a otkrivena je i zaplijenjena u Dresdenu, na području SR Njemačke.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članku 132. točke b) i c) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te da bi mogao počiniti novo kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene iz članka 193. KZ BiH.